
Το έργο “Break the Glass Ceiling” είναι μια στοχευμένη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών νεολαίας, δίνοντας έμφαση στα εθελοντικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ESC) και την ενδυνάμωση των νέων γυναικών. Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η διεξαγωγή ολοκληρωμένης έρευνας, η δημοσίευση και διάδοση των ευρημάτων, καθώς και η προώθηση μεθόδων και βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της εργασίας στον τομέα της νεολαίας. Σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Erasmus+, η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση των υπηρεσιών νεολαίας, εξετάζοντας τις μοναδικές εμπειρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες. Με την αύξηση της αναγνώρισης και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εργασίας στον τομέα της νεολαίας μέσω της διεξοδικής έρευνας και των δημοσιεύσεων, το έργο επιδιώκει να βελτιώσει τόσο την ποιότητα όσο και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών αυτών. Επιπλέον, η ευρεία διάδοση των ευρημάτων αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς αναγνώρισης και επιρροής της εργασίας στον τομέα της νεολαίας.
Ένα βασικό μέρος της έρευνας επικεντρώνεται στην ανάλυση της διάστασης του φύλου εντός του ESC. Η μελέτη εμβαθύνει στους κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες και εξετάζει πώς αυτές οι δυναμικές του φύλου επηρεάζουν την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των γυναικών εθελοντριών. Επιπλέον, το έργο αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων πολιτικών της ΕΕ για την προώθηση της ένταξης της διάστασης του φύλου στο ESC και τον αντίκτυπό τους στις τοπικές κοινότητες.
Χρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ Youth, το έργο “Break the Glass Ceiling” περιλαμβάνει εταίρους από τη Ρουμανία (Nevo Parudimos), την Τουρκία (Pi Youth Association), την Ελλάδα (United Societies of Balkans) και την Ουγγαρία (Egyutt Hato-Coordinating Body), εξερευνώντας πώς οι γυναίκες εντάσσονται και ωφελούνται από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ESC. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία των προσεγγίσεων με ευαισθησία στο φύλο στις υπηρεσίες νεολαίας και να επεκτείνει την εμβέλεια και τον αντίκτυπο της εργασίας στον τομέα της νεολαίας στην Ευρώπη.