MULTI KULTI 2016: My story...Εμπειρίες ζωής από τους δύο συμμετέχοντες στο Short EVS στην Πολωνία!

MULTI KULTI 2016: My story...Εμπειρίες ζωής από τους δύο συμμετέχοντες στο Short EVS στην Πολωνία!

MULTI KULTI 2016: My story...Εμπειρίες ζωής από τους δύο συμμετέχοντες στο Short EVS στην Πολωνία!

"Πριν από περίπου δυόμιση μήνες, δύο φοιτητές από την Αθήνα συναντιούνται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και ξεκινούν μαζί μια περιπέτεια.

Πετούν για Βερολίνο κι από εκεί στο Szczecin της Πολωνίας. Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού τους θα συνεργάζονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με εθελοντές από όλη την Ευρώπη, θα μοιράζονται το δωμάτιό τους στην φοιτητική εστία, θα κάνουν πολύωρες συζητήσεις, με ή χωρίς νόημα, και θα μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Listen to my side of the story... Ονομάζομαι Ίαν, είμαι φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθήνας και πριν τρεις βδομάδες επέστρεψα από την Πολωνία, όπου και ζούσα και εργαζόμουν ως short-term evs volunteer τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το βασικό project, πάνω στο οποίο δούλευα ονομάζεται Multi Kulti. Αποτελεί πρωτοβουλία του Polites Association εδώ και τέσσερα χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά 8-15 ετών να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφορετικών χωρών μέσα από το παιχνίδι, την καλλιτεχνική έκφραση και τη διασκέδαση. Φέτος, η ομάδα του MK αποτελούνταν από 10 εθελοντές: την Cintia και τον David από την Ουγγαρία, την Laura και τον Moussa από την Ισπανία, την Daria και τον Silviu από την Ρουμανία και, τέλος, τον Αριστείδη κι εμένα από την Ελλάδα.

Το project πήγε εξαιρετικά. Τα παιδιά μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και το feedback από τους mentors και τους coordinators ήταν πολύ καλό.

Παράλληλα με το MK, καθένας μας είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και με άλλες ngo της πόλης. Προσωπικά, συνεργάστηκα με το Kana Theatre, όπου και οργάνωσα δύο dancing workshops με θέμα το Ζορμπά και τους ελληνικούς χορούς και τη Fundacja Czas Dialogu. Με το δεύτερο είχα την τύχη να ταξιδέψω πολύ, να γνωρίσω γυναίκες από πολωνικά χωριά, να μαγειρέψουμε μαζί στο workshop μου για την ελληνική κουζίνα και να απασχολήσω δημιουργικά τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, επισκεφθήκαμε πρόσφυγες στα κοντινά χωριά της Γερμανίας και μιλήσαμε μαζί τους για τα προβλήματα, τα σχέδια και τα όνειρά τους.

Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, υπήρχε χρόνος και για μας. Μέσα σε δύο μήνες κατάφερα να μάθω βασικές εκφράσεις στα πολωνικά, να εξασκήσω τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά μου. Ταξίδεψα πολύ, επισκέφθηκα όμορφες πόλεις και το Woodstock Music Festival, μια μοναδική εμπειρία για τη ζωή μου. Γνώρισα ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, έμαθα να δουλεύω σε ομάδα και να μην επιμένω πάντα να γίνει το δικό μου. Έκανα φίλους που θα μείνουν. Το λέω και το πιστεύω. Έμαθα να μοιράζομαι, να μεταφέρω γνώση και να ακούω. Έμαθα να δουλεύω σε πρόγραμμα.

Ήμουν μέρος μιας ''οικογένειας''. Και μόνο να ευχαριστήσω όλες και όλους μπορώ!

Αν το σκέφτεστε να κάνετε κι εσείς EVS, απλά σταματήστε να το σκέφτεστε! Do it!"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ένα ζεστό πρωινό του Ιουλίου ξεκινήσαμε με τον Ίαν το ταξίδι μας για την Πολωνία, έτοιμοι για νέες εμπειρίες και νέους φίλους. Ήδη από το πρώτο απόγευμα βγήκαμε όλοι μαζί για να γνωριστούμε με τα υπόλοιπα 8 παιδιά που συμμετείχαν στο εθελοντικό πρόγραμμα.

Ο πάγος με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έσπασε από την δεύτερη κιόλας ημέρα όταν ο Ίαν πήρε την πρωτοβουλία να μας ξεναγήσει όλους στην όμορφη πόλη του Στσέτσιν με τον τουριστικό οδηγό στο χέρι. Από τότε, γνωριστήκαμε καλύτερα παιδιά και μοιραστήκαμε πολλές στιγμές γέλιου μαζί. Μέσα από την συνεργασία μας για τις ανάγκες του προγράμματος, αλλά και τις καθημερινές δυσκολίες που περνούσαμε μαζί, οι φιλίες μας δυνάμωσαν και πλέον λειτουργούσαμε επιτυχημένα σαν ομάδα σε όλες μας τις δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων με τις δραστηριότητες που οργανώναμε για τα παιδιά και τους νέους, αλλά και από την εθελοντική ενασχόληση μας με άλλες τοπικές οργανώσεις, γνωρίσαμε πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, διασκεδάσαμε με την ψυχή μας στις δραστηριότητες που συμμετείχαμε ή οργανώσαμε οι ίδιοι και ανακαλύψαμε νέα πράγματα για τον εαυτό μας. Μετά το τέλος των προγραμμάτων με τα παιδιά και τους νέους, οργανώναμε πάντα ένα ταξίδι σε έναν διαφορετικό προορισμό της Πολωνίας, για να ανακαλύψουμε και άλλα μέρη αυτής της μεγάλης χώρας.

Θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστη η παρέα μας με τα υπόλοιπα παιδιά, αν και ο καθένας ήταν τόσο διαφορετικός από τον άλλον και τόσο μοναδικός μέσα στο γκρουπ μας, δημιουργήσαμε μια πολύ δυνατή ομάδα που διασκέδαζε ακόμα και όταν είχε να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε εργασία. Αναμφίβολα, θα έχω να θυμάμαι χιλιάδες στιγμές που μοιραστήκαμε με όλους και όλες αυτές που γνώρισα στην διάρκεια αυτών των δύο μηνών.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Το πρώτο άρθρο είναι του Ίαν (Ιωάννης Πασχαλίδης) και το δεύτερο του Αριστείδη Ριζόπουλου που πήραν μέρος στο δίμηνο πρόγραμμα Ευρωπαικής Εθελοντίκης Υπηρεσίας στον Πολωνία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr