Tel.: 2310 215 629      Mail: info@usbngo.gr | Contact Us
 • English
 • Ελληνικά

Κάλεσμα Συμμετεχόντων στις επιτροπές του Thessaloniki Resilient Challenge

08 Nov 2017

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την δόμηση διαλόγου μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της πόλης οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής, μαζί με τους νέους και τις νέες της Θεσσαλονίκης. Ο διάλογος αυτός δεν έχει χαρακτήρα ευκαιριακό, αλλά φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην πόλη έναν θεσμό, ώστε να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και διάδρασης.

Στις πρώτες συναντήσεις που έγιναν δημιουργήθηκαν 6 επιτροπές με την συμμετοχή περίπου 85 νέων της πόλης και στις οποίες συζήτησαν προβλήματα και ζητήματα της πόλης, όπως και πρότειναν λύσεις στα ζητήματα αυτά. Στην τελευταία συνάντηση είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα ζητήματα αυτά στους αρμόδιους της πόλης όπως στους αντιδημάρχους, σε στελέχη του ΟΑΕΔ, σε υπηρεσιακούς συμβούλους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με αυτά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ όπως και τα βίντεο των πρώτων συναντήσεων εδώ και εδώ 

Στην επόμενη συνάντηση στις 20/11 οι επιτροπές ανοίγουν και πάλι την διαδικασία νέων μελών, όμως αυτή τη φορά με πιο συγκεκριμένους στόχους! Την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με την συμβολή όλων όσων θέλουν να τις σχεδιάσουν και να τις  πραγματοποιήσουν. Στην συνέχεια μπορείτε να βρείτε τα ονόματα των επιτροπών και τις δράσεις που θα συζητηθούν.

Αν θέλεις να πάρεις μέρος σε μια από τις επιτροπές, να βοηθήσεις ενεργά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της κάθε δράσης που θα ασχοληθεί η επιτροπή και αν θέλεις και μελλοντικά να προτείνεις τις δικές σου δράσεις, όπως και να συζητήσεις τους δικούς σου προβληματισμούς αντίστοιχα –  δήλωσε συμμετοχή σε μια από τις ακόλουθες επιτροπές ΕΔΩ! Θα σε περιμένουμε την Τετάρτη 20 του Νοέμβρη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για μια μοναδική εμπειρία.

Η συνάντηση είναι εντελώς δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

 • 1η Επιτρόπη: Υποδοχή νέων στην πόλη

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται κάθε χρόνο νέους ανθρώπους από όλη την  Ελλάδα και το εξωτερικό είτε για σπουδές και πρακτική άσκηση είτε για εθελοντισμό ή ακόμα και εύρεση εργασίας.

Στόχος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι να ενεργοποιήσει τους νέους και να ανάδειξη τον νεανικό αλλά και των διεθνή χαρακτήρα της πόλη μας. Γενικότερα, να δώσει στα νέα άτομα της πόλης μια ευκαιρία να ανακαλύψουν καινούριες εμπειρίες, να αποκτήσουν φωνή και να εμπλακούν ενεργά σε δράσεις όχι σαν απλοί θεατές αλλά σαν πρωταγωνιστές.

Βασικοί στόχοι της επιτροπής για φέτος είναι:

1) Εκδήλωση υποδοχής πρωτοετών φοιτητών και νέων ανθρώπων στην πόλη ( Thessaloniki Welcome Day)

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν οι νέοι τις δυνατότητες που προσφέρει η Θεσσαλονίκη και να έρθουν σε επαφή με φορείς από την κοινωνία των πολιτών, τις δημοτικές αρχές και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Μέσω της επιτροπής οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ιδέες και απόψεις για την δημιουργία μια τέτοιας εκδήλωσης. Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το δικό τους στίγμα, να δημιουργήσουν μια εκδήλωση σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων τις πόλεις, όπως οι ίδιοι οι νέοι/νέες τις αντιλαμβάνονται.

2) Δημιουργία «Οδηγού Επιβίωσης» (Thessaloniki youth Survival Guide)

Ο συγκεκριμένος οδηγός θα προβάλει την Θεσσαλονίκη και τις δυνατότητες που προσφέρει στους νέους  σε όλους τους τομείς – από εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική πλευρά, ευκαιρίες διασκέδασης, απόδρασης και άλλα πολλά.

Μέσω της επιτροπής θα συζητηθούν οι θεματικές και οι πληροφορίες που θα έπρεπε να έχει ένα τέτοιο εγχειρίδιο. Μόνο με την συμβολή των ίδιων των νέων ατόμων θα μπορέσει αυτό το εγχειρίδιο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντα των νέων, για να έχει πραγματικό αντίκτυπο και χρησιμότητα.

 • 2η Επιτροπή :    Ηλεκτρονικά εργαλεία και ηλεκτρονική συμμετοχή

Γνωρίζεις την ύπαρξη ηλεκτρονικών εργαλείων που διαθέτει ήδη ο δήμος για την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά; Ήξερες ότι ο δήμος έχει εφαρμογές που σε ενημερώνουν για πολιτιστικές δράσεις της πόλης; Επειδή κατά πάσα πιθανότητα κανείς δεν γνωρίζει τα παραπάνω, ήρθε η στιγμή να τα μάθουμε, να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες και να τα δείξουμε και στους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης, ειδικά στους/ις νέους/ες. Γιατί όχι μάλιστα, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε και μια καινούρια, φρέσκια ιδέα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στα δρώμενα της πόλης.

Στόχος της συγκεκριμένης επιτροπής θα είναι αρχικά η υλοποίηση ενός τρίωρου εργαστηρίου, στο οποίο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αρχικά για την ύπαρξη και στη συνέχεια για τον τρόπο χρήσης και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές αυτές. Το εργαστήριο αυτό θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια έμπειρων εθελοντών και τη συνεισφορά εξειδικευμένων ατόμων.  Η δράση αυτή θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία καμπάνιας με βασικό εργαλείο τα social media, ώστε να γίνουν γνωστές σε όλο και περισσότερους κατοίκους. 

Βασικοί στόχοι της επιτροπής για φέτος είναι:

1) Τρίωρο Workshop για την απόκτηση βασικών γνώσεων στη χρήση των εφαρμογών ηλεκτρονικής συμμετοχής. Νέοι και νέες θα μάθουν για τις υπάρχουσες δομές, ποιες οι δυνατότητες που προσφέρουν αλλά και πώς να κάνουν χρήση τους δημιουργικά και παραγωγικά. Ταυτόχρονα, θα προτείνουν ιδέες για δράσεις αλλά και νέες ιδέες που θα παρακινήσουν τους νέους/ες να συμμετέχουν στα δρώμενα της πόλης.

2)Δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής συμμετοχής. Τα άτομα τα οποία συμμετείχαν στο workshop καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι/ες νέοι και νέες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιήσουν μια σειρά δράσεων – τόσο στη πόλη όσο και διαδικτυακά – μέσα από τις οποίες θα κάνουν γνωστά τα όσο μάθανε και σε άλλους, ενώ θα τους παρακινήσουν να τα κάνουν χρήση και αυτοί.

 •  Επιτροπή :    Αστικοί λαχανόκηποι

 H εικόνα των ελεύθερων, μη αξιοποιημένων και συχνά παρατημένων χώρων είναι εμφανής στην πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι νέα, ενώ παράλληλα η τάση για συνεργασία των πολιτών στην αξιοποίηση των χώρων αυτών διεθνώς, ορίζει έναν νέο τύπο ανοιχτού δημόσιου χώρου.

Οι αστικοί λαχανόκηποι σε διάφορες πόλεις του κόσμου γίνονται την τελευταία δεκαετία χώροι πειραματισμού για εναλλακτικές χρήσεις, αλλάζουν το αστικό τοπίο σε κλίμακα γειτονιάς, φέρνουν κοντά τις τοπικές κοινότητες και αναβαθμίζουν το οικολογικό αποτύπωμα της πόλης. Επιπλέον, η αστική γεωργία μπορεί να υιοθετηθεί ως πρακτική ενδυνάμωσης κοινωνικής συνοχής της γειτονιά, καθώς δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους να εξασκήσουν πιθανές τους δεξιότητες στην καλλιέργεια της γης, να συνδυάσουν και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες μεταξύ τους.
Ο «Κήπος εις στον Κύβο», Kipos3 ειναι ο πρώτος αστικός λαχανόκηπος της Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε το 2015 στην περιοχή του πάρκου της Δόξας, σε χώρο παλιού αμαξοστασίου, δίπλα στον Δημοτικό Αμπελώνα. Πρόκειται για ένα αστικό πείραμα από την Ελευθερία Γαβριηλίδου, αρχιτέκτονα, τη Μαρία Ρήτου, γεωπόνο και μία ομάδα 10 κατοίκων της γειτονιάς που εφάρμοσαν στην πράξη τις αξίες της συλλογικότητας. Σε μια έκταση 300 τ.μ., 86 τ.μ. είναι διαθέσιμα προς φύτευση σε φυτοδοχεία ατομικά και συλλογικά, όπου καλλιεργούνται από βότανα και αρωματικά μέχρι λαχανικά, ξεχασμένες και τοπικές ποικιλίες. Το 2017, o κήπος επεκτάθηκε στον ίδιο χώρο και 30 πλέον οικογένειες φροντίζουν το τοπίο να παραμένει ζωντανό, ποικιλόμορφο και να εναλλάσσεται με τις εποχές. 
Βασικοί στόχοι της επιτροπής για φέτος είναι:

1. Ανοιχτός ψηφιακός διάλογος για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής συνάντησης την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στον "Κήπο εις τον Κύβο". 

 Η λειτουργία της πλατφορμας ειναι απλή!

 • μπαίνετε στη σελίδα STEP
 • κάνετε εγγραφή
 • επιλέγετε την πόλη της Θεσσαλονίκης
 • και στη συνέχεια θα σας εμφανιστούν οι ανοιχτοί διάλογοι διαβούλευσης στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε αναρτήσει το διάλογο για τους λαχανόκηπους.

2. Γνωριμία με τον πρώτο αστικό λαχανόκηπο της Θεσσαλονίκης "Κήπος εις τον Κύβο" 

3. Σύσταση ομάδας για σύνταξη και ανάπτυξη πρότασης για σχεδιασμό,δημιουργία και υιοθέτηση αστικού λαχανόκηπου. 

 • 4η Επιτροπή Ανακύκλωσης και Επανάχρησης

Είναι μια κοινή παραδοχή πλέον πως η ανακύκλωση και η επανάχρηση υλικών είναι ζωτική για το περιβάλλον. Παρόλα αυτά τόσο η παρατήρηση όσο και οι επίσημες έρευνες δείχνουν πως στη χώρα μας η ανακύκλωση δεν έχει ενσωματωθεί – τουλάχιστον στα ποσοστά που θα έπρεπε – στη ζωή των πολιτών. Ακόμη και σήμερα είναι μεγάλες οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στα σκουπίδια, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στο επίπεδο ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα όμως, απλά η ύπαρξη δομών – όπως είναι οι κάδοι της ανακύκλωσης – δεν αρκεί. Μόνο με τον σχεδιασμό και την υλοποιήση μιας καμπάνιας  ενημέρωσης και παρότρυνση όλων των ανθρώπων να μπουν σε μια διαδικασία ανακύκλωσης και επανάχρησης θα υπάρξει ουσιαστική διαφορά και αντίκτυπο.

Μεταξύ άλλων αυτή η επιτροπή έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού της πόλης για τον σωστό τρόπο διαχωρισμού των προς ανακύκλωση αντικειμένων, για τις υπηρεσίες ανακύκλωσης που προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, κώδωνες γυαλιού, μέταλλα, οχήματα, μπαταρίες, λάμπες, έλαια, έπιπλα). Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια για ευαισθητοποιήσει με τρόπους ευχάριστους, εναλλακτικούς και βιωματικούς καθώς εργαστήρια που θα δώσουν τη δυνατότητα σε αυτούς που θα παρακολουθήσουν να αποκτήσουν δεξιότητες που σχετίζονται με την επανάχρηση αντικειμένων.

Βασικοί στόχοι της επιτροπής για φέτος είναι:

1) Ολοήμερη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού της πόλης για την ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων αντικειμένων. Η δράση χρειάζεται μία ολόκληρη μέρα για να υλοποιηθεί. Ορισμένοι από τους εθελοντές θα ενημερώνουν το κοινό για τον ορθό τρόπο διαχωρισμού συσκευασιών και ανακύκλωσης, καθώς και για τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα παρέχουν διαφημιστικά ενημερωτικά φυλλάδια και δωρεάν τσάντες για συλλογή οικιακών αντικειμένων προς ανακύκλωση.

2)Παράλληλα εργαστήρια για μικρούς (κατασκευή παιχνιδιών, μουσικών οργάνων και χρήσιμων αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά) αλλά και παράλληλα εργαστήρια για ενήλικες (κατασκευή κοσμημάτων, διακοσμητικών).

 • 5η Επιτροπή Ανεργία

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη γεμάτη νέους ανθρώπους –  φοιτητές, σπουδαστές, νέους απόφοιτους – μια ηλικιακή ομάδα στην οποία εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πανελληνίως, μαζί με τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Η εισαγωγή στην αγορά εργασίας, ειδικά σε καιρούς κρίσης, μπορεί να είναι μια διαδικασία δύσκολη που συχνά επηρεάζει αρνητικά την αυτοεικόνα των ατόμων. Άλλωστε, συχνά τα νεαρά άτομα έχοντας στα χέρια τους μόνο κάποιο πτυχίο δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, είτε γιατί τους λείπει η εμπειρία, είτε γιατί τους λείπουν κάποιες δεξιότητες, είτε γιατί απλά δεν γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν την αναζήτηση.

Η επιτροπή αυτή έχει ως στόχο να σχεδιάσει ένα πλάνο δράσης που θα αφορά την ενημέρωση των νέων της Θεσσαλονίκης για τους τρόπους αναζήτησης και εύρεσης εργασίας, για τις ευκαιρίες για πρακτική άσκηση, για τις βασικές πρακτικές δεξιότητες όπως είναι η σύνταξη του βιογραφικού και τέλος για τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοβελτίωση και απόκτηση δεξιοτήτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εργασία και εν τέλει για την διέρυνση των οριζόντων των ατόμων αυτών. Η επιτροπή γενικότερα έχει ως στόχο να αποτελέσει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των νέων ανέργων ή νεοεισερχόμενων στη αγορά εργασία με εταιρίες, οργανισμούς αλλά και δομές.

Βασικοί στόχοι της επιτροπής για φέτος είναι:

1) Επικοινωνία με εταιρείες και εργοδότες, με σκοπό την ανεύρεση ευκαιριών, παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε άτομα που δεν έχουν βρει ακόμα εργασία

2) Σχεδιασμός και υλοποίηση σεμιναρίου για ενίσχυση του βιογραφικού (CV) σε νέα άτομα. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με το Κέντρο Διασύνδεσης του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 • 6η Επιτροπή Για την Καταγραφή των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών

Αν και έχουν υπάρξει προσπάθειες στο παρελθόν μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ υλοποιηθεί πλήρως η καταγραφή όλων των φορέων, οργανώσεων, ομάδων και δομών που απαρτίζουν την Κοινωνία των Πολιτών, στη Θεσσαλονίκη. Μια τέτοια καταγραφή δεν είναι απλά σημαντική για λόγους στατιστικούς αλλά είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη για την δόμηση ενός εγχειριδίου το οποίο θα βοηθήσει τόσο τους νέους όσο και των κάθε ενδιαφερόμενο.

Μια συγκέντρωση όλων αυτών των δομών θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων να εμπλακούν εθελοντικά σε κάποια οργάνωση, να αποταθούν σε κάποια δομή εφόσον χρειάζονται βοήθεια και να γνωρίσουν οργανώσεις και ομάδες για τις οποίες δεν είχαν ακούσει στο παρελθόν. Εν γένει, η καταγραφή θα αποτελέσει ένα εργαλείο που θα ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των νέων ανθρώπων και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Βασικοί στόχοι της επιτροπής για φέτος είναι:

1)Η επιτροπή αυτή θα έχει ως στόχο την καταγραφή των διαφόρων Μ.Κ.Ο., ομάδων, σωματείων, φορέων και άλλων οργανώσεων που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη. Σε πρώτο επίπεδο θα γίνει καταλογογράφιση αυτών, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει επικοινωνία με κάθε δομή και συνάντηση με τους υπεύθυνους. Κάθε μια από τις οργανώσεις αυτές θα ενημερώσουν την επιτροπή για τις δραστηριότητές τους (με τι αντικείμενο ασχολούνται), ενώ θα παρέχουν και περιληπτικά κάποια παραπάνω στοιχεία όσων αφορά την ιστορία τους.

2) Θα γίνει ομαδοποίηση ανάλογα με την το αντικείμενο τους και θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο – ενώ θα γίνει προσπάθεια και για έκδοση φυσικής μορφής τους εγχειριδίου.