ONCE IN ZAKOPANE…

ONCE IN ZAKOPANE…

ONCE IN ZAKOPANE…

Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να γίνω δεκτός στο training course ‘NEET WORKER’ στην Πολωνία και όταν έγινα δεκτός ήμουν ενθουσιασμένος. Ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιρνα μέρος σε τέτοιο πρόγραμμα και δεν ήξερα τι θα συναντήσω, ήταν άγνωστο και πρωτόγνωρο τελείως για μένα. Οι εκπαιδευτές Λούκας, Παουλίνα και η Κάσα ήταν πολύ εξυπηρετικοί, θερμοί και μπορούσες να συνεργαστείς πολύ ευχάριστα μαζί τους. Δημιούργησαν ένα εξαιρετικό κλίμα και από την πρώτη μέρα υπήρχε άψογη σχέση με τους συμμετέχοντες και με αυτόν τον τρόπο όλο το πρόγραμμα κύλησε πολύ όμορφα και φυσικά πολύ επικοδομητικά. Μέσω αυτού του προγράμματος αναπτύξαμε πολλές δεξιότητες και μάθαμε καινούργια πράγματα, όχι μόνο από τους εκπαιδευτές αλλά και ο καθένας απ τον άλλον. Μάθαμε πως μπορεί κάποιος με σκοπό να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό  πρόβλημα να ξεκινήσει μια δικιά του NGO, πως μπορεί να την βελτιώσει και να προσεγγίσει εθελοντές, μιλήσαμε επίσης για περιβαλλοντικά ζητήματα και μάθαμε για το Footprint (ανθρακικό αποτύπωμα του καθενός) και πολλά άλλα. Ακόμα μέσα από το πρόγραμμα δημιουργήθηκαν καινούργιες φιλίες και ξεκίνησαν νέες συνεργασίες μεταξύ ανθρώπων και οργανισμών από διάφορες χώρες. Από όλο το πρόγραμμα απέκτησα νέες δεξιότητες καθώς είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά πράγματα με διαφορετικό και προτότυπο τρόπο και φυσικά πολλές εμπειρίες και αναμνήσεις. Χαίρομαι πολύ που μου δώθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω και ανυπομωνώ να πάρω μέρος ξανά σε νέα προγράμματα.

Αργύρης Καλφόπουλος

 

Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω μέσω του οργανισμού United Societies of Balkans, στο πρόγραμμα ΝΕΕΤ WORKER CONTACT MAKING SEMINAR στο Ζακοπάνε της Πολωνίας (1 με 8 Δεκεμβρίου 2018). Στην αρχή αγχωνόμουν, γιατί δεν είχα τόση εμπειρία πάνω στο youth working όπως οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, καθώς και επειδή ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε πρόγραμμα Erasmus + και δεν ήμουν τόσο εξοικειωμένη. Ωστόσο, όλα ήταν λιγότερο δύσκολα από ό,τι περίμενα! Το πρώτο άτομο που γνώρισα από το πρόγραμμα (μετά τον country-mate μου Αργύρη) ήταν η Αλίνα, εκπρόσωπος της Γερμανίας αλλά με καταγωγή από τη Μολδαβία, με την οποία στη συνέχεια έτυχε να μας βάλουν και στο ίδιο δωμάτιο.

Καθημερινά το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό: πρωινό ξύπνημα, καλό πρωινό γεύμα καθώς και projects, sessions workshops όλη μέρα. Οι πρώτες ώρες πέρασαν με παιχνίδια γνωριμίας και ένωσης όλων των ατόμων της ομάδας. Το δεύτερο βράδυ εμείς και άλλες 6 χώρες παρουσιάσαμε τις χώρες μας μέσω βίντεο, power point τοπικών φαγητών και ποτών. Στις επόμενες μέρες πραγματοποιήσαμε παρουσιάσεις των οργανισμών μας και workshop με διάρκεια 1,5 ώρα για κάθε χώρα. Οι ιδέες ήταν διαφορετικές. Συνέχεια έπρεπε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να υλοποιούμε σε ομάδες ό,τι μας είχε ζητηθεί από τους οργανωτές του κάθε workshop. Bίντεο, ζωγραφιές, σκετσάκια, συζητήσεις και παιχνίδια ήταν μερικά από αυτά. Βέβαια υπήρχαν πάντα και στιγμές χαλάρωσης, όπως η επίσκεψη στο κέντρο του Ζακοπάνε και το ομαδικό δείπνο (όπου το φαγητό ήταν πληρωμένο από τους διοργανωτές!!), αλλά και οι συγκεντρώσεις τα βράδια με ομαδικά παιχνίδια,συζητήσεις και μουσική από όλες τις χώρες. Επιπλέον, την προτελευταία μέρα, μετά το τέλος των workshop, οι διοργανωτές μας μοίρασαν κάλτσες ως δώρο χριστουγέννων, βάζοντάς μας να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με τα μέλη της ομάδας ή σε ερωτήσεις που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το τελευταίο βράδυ μάλιστα, μετά την απονομή των πιστοποιητικών μας, οι οργανωτές πραγματοποίησαν για εμάς μια πολωνική βραδιά με ορχήστρα από την περιοχή, οι οποίοι μας μάθανε πολωνικούς χορούς. Η βραδιά συνεχίστηκε με χορούς και μουσική μέχρι που φύγαμε για το αεροδρόμιο τα ξημερώματα.

Η εβδομάδα αυτή αποτέλεσε για εμένα μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες της ζωής μου, όχι μόνο για όσα έμαθα, αλλά και για τα άτομα από τις διαφορετικές χώρες που γνώρισα. Είναι πλέον οι νέοι μου φίλοι! Απέκτησα εμπειρία πάνω στην εργασία με νέους, έμαθα να δουλέυω σε ομάδες, να είμαι πιο υπομονετική και υπεύθυνη, αλλά και να συνυπάρχω με διαφορετικά άτομα. Μάθαμε πράγματα όχι μόνο από τους οργανωτές αλλά και ο ένας από τον άλλον, όχι μόνο για το περιεχόμενο του προγράμματος αλλά και για την ιστορία την πολιτική και τον πολιτισμό κάθε χώρας ξεχωριστά! Τα γέλια, οι συζητήσεις στα γεύματα, οι χοροί και οι ομαδικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι αυτά που θα θυμάμαι για πάντα!!!

Ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ευκαιρία United societies of Balkans !

Ioυλία Παρτσάλη

ONCE IN ZAKOPANE…
ONCE IN ZAKOPANE…
ONCE IN ZAKOPANE…
ONCE IN ZAKOPANE…
ONCE IN ZAKOPANE…
ONCE IN ZAKOPANE…
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr