17 ημέρες στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μια πραγματική εμπειρία ζωής.

17 ημέρες στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μια πραγματική εμπειρία ζωής.

17 ημέρες στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μια πραγματική εμπειρία ζωής.

 Εμφανίζεται μπροστά στα μάτια σου ανακοίνωση του «United Societies of Balkans» για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Βοσνία, ανοίγεις το σύνδεσμο και βλέπεις ένα εξαιρετικό πρόγραμμα 17 ημερών με θέμα «Η Ειρήνη μετά τον Πόλεμο». Λες εδώ είμαστε, θέλω να πάω! Κάνεις την αίτηση και μια ωραία ημέρα δέχεσαι ένα τηλεφώνημα ότι επιλέχθηκες να πας. Είσαι χαρούμενη, ενθουσιασμένη όμως ακολουθούν κάποιες αμφιβολίες, φόβοι και διλήμματα. Κλείνεις τα εισιτήρια και μέχρι να έρθει η μέρα αναχώρησης σκέφτεσαι, μωρέ μήπως να μην πάω; Πώς θα είναι; Αν δε μου αρέσει;

  Όμως έχεις πάρει την απόφαση σου και ήδη βρίσκεσαι μαζί με άλλα παιδιά στο Kljuc της Βοσνίας και τακτοποιείς τα πράγματα σου στο δωμάτιο. Συστήνεσαι με τους άλλους συμμετέχοντες όμως δε θυμάσαι τα ονόματα τους και εκείνοι το δικό σου, έτσι υπάρχει μια αρχική ξεφτίλα στη λάθος προφορά ονομάτων. Στο τέλος όμως όχι μόνο ξέρατε τα ονόματα αλλά και την ιδιοσυγκρασία του καθένα ξεχωριστά. Οι πρώτες μέρες εξαντλητικές, αλλά και αυτό είχε τη δική του γοητεία. Οι εκπαιδευτές διέθεταν μεγάλο ζήλο για τη μάθηση μας ,τέτοιο, που αν θυμάσαι η επανάσταση που οργανώσατε απέτυχε με τη δήλωση «Εδώ είστε για να μάθετε, όχι για τουρισμό. Όταν θα πάτε σπίτι σας όλα θα είναι ξεκάθαρα σε σχέση με τον πόλεμο της Βοσνίας». Είχαν δίκιο…

  Πρωινό ξύπνημα, μάθημα, παρουσιάσεις, μεσημεριανό από τις καταπληκτικές μας μαγείρισσες, διάλειμμα μιας ώρας ( όπου τρέχαμε για ντους, για ψώνια στην πόλη ή αράζαμε στην αυλή του τριώροφου κάστρου μας για τσιγάρο και καφέ). Ξανά μάθημα, ήδη δύο πίσω σου έχουν κοιμηθεί (αλλά εδώ που τα λέμε και εσένα κλείνουν τα μάτια σου). Χάρτες χρωματιστοί, φωτογραφίες πολιτικών κρεμασμένες στα μανταλάκια , ο πίνακας γεμάτος ημερομηνίες , σύσταση ομάδων, μισή ώρα μελέτη και παρουσίαση του θέματος και ξανά η ίδια διαδικασία. Το βράδυ, μετά το δείπνο, είχαμε προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών σχετικά με τον πόλεμο. Κάθε φορά πριν την ταινία, βέβαια, θυμάσαι τον βόσνιο φίλο να φέρνει τις παραγγελίες με το αμάξι του από το σούπερ μάρκετ (20 μπίρες, 2 μπουκάλια κόκκινο κρασί, ξηρό ακούς ξηρό όχι ημίγλυκο, τρία μπουκάλια λευκό κρασί και πάρε και πατατάκια , η ταινία είναι τρίωρη!).

  Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που άρχισαν τα ταξίδια σε πόλεις της Βοσνίας (γύρω στις 15), σε εκείνο το μικρό λεωφορείο με το χαλασμένο air condition. Θυμάσαι το Ράνκο ,τον οδηγό που καμάρωνε όταν φωνάζατε «Μπράβο Ράνκο!» σε κάποιο κατόρθωμα του στην οδήγηση, θυμάσαι τα νυσταγμένα πρόσωπα σας, τα γέλια , τα τραγούδια. Πολλές φορές την ίδια ημέρα σταματούσατε σε τέσσερις στάσεις , πάντα υπήρχε κάστρο που έπρεπε να επισκεφτείτε. Τόσο όμορφα κάστρα, μα ψηλά σε ανηφόρα και πίσω μια αράδα ανθρώπων να αργοπεθαίνουν και να παραπονιούνται. Όμως τα καταφέρνατε, άλλωστε για μια σέλφι ζούμε! Έπειτα σειρά είχαν οι θρησκευτικοί ναοί (καθολικοί, ορθόδοξοι, μουσουλμανικοί). Υπέροχα κτίρια όπως εκείνη η καθολική εκκλησία στη Μπάνια Λούκα που μοιάζει με σκηνή και ονομάζεται «Η σκηνή του Θεού», ή το «Πολύχρωμο Τζαμί» στο Τράβνικ, μοναδικό ως προς τις χρωματιστές τοιχογραφίες του και ο ορθόδοξος «Καθεδρικός Ναός του Σωτήρα Χριστού» στη Μπάνια Λούκα με τους χρυσούς του τρούλους.

  Εμπειρία ζωής για σένα , η επίσκεψη στο μνημείο για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα, μια μέρα πριν την ετήσια τελετή μνήμης. Σας είπαν ότι ήταν αδύνατο να πάμε την ημέρα της τελετής λόγω της κοσμοσυρροής . Πλήθος κόσμου αρχίζει μαραθώνιο με ποδήλατα ή περπάτημα μέρες πριν για να φτάσουν εκείνη την ημέρα εκεί , το καθιερωμένο ως «Mars Mira» δηλαδή πορεία ειρήνης. Επιπλέον οι συγγενείς θα κάνουν την ταφή των ανθρώπων τους. Ούτε καν μπόρεσες να συγκρατήσεις τα συναισθήματα σου! Τάφοι , ονόματα , ολόκληρες οικογένειες δολοφονημένες από 16 χρονών και πάνω, νέοι σκαμμένοι τάφοι για τους ανθρώπους που αναγνωρίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τους και οι συγγενείς θα μπορέσουν να τους θάψουν μετά από 21 χρόνια. Άλλωστε ήξερες για τους ομαδικούς τάφους που βρίσκουν ακόμα και σήμερα. Βρέθηκες σε ένα από τα 12 νεκροτομεία της χώρας που εξετάζουν το DNA στα δείγματα (ρούχο, κόκαλα ή άλλα αντικείμενα). Λόγω αργίας όμως δεν μπήκες μέσα, με τη φύλακα να προειδοποιεί πως ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά αδύνατο να αντέξει κάποιος μέσα λόγω της δυσωδίας και του θεάματος. Αυτό ήταν νεκροτομείο και ας έμοιαζε με εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο απέξω. Με εγκαταλελειμμένα εργοστάσια έμοιαζαν και δύο πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης (Manjaca, Keraterm), τα οποία είναι αποθήκες ιδιωτικών εταιριών σήμερα. Όταν ρώτησες γιατί δεν υπάρχει κάποια πλάκα ή ταμπέλα που να λέει τι έγινε εδώ, σου απάντησαν ότι η μόνη πλάκα είναι μια πέτρινη που φέρνουν μαζί τους (και την παίρνουν πίσω) οι άνθρωποι που κρατήθηκαν εδώ, όταν μαζεύονται μια φορά τον χρόνο για να θυμηθούν εκείνες τις ημέρες. Σοκαρίστηκες, και είναι το λιγότερο που έπαθες εκείνες τις στιγμές.

  Είχες κάποιες εμπειρίες που μόνη σου δεν θα μπορούσες να τις αποκτήσεις ποτέ. Επισκεφτήκατε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας και μπόρεσες να δεις από κοντά πως τρεις διαφορετικές εθνικότητες που πολέμησαν στο παρελθόν συμβιώνουν στο στρατό. Για αυτό και οι τρεις στρατιωτικοί που σας μίλησαν ήταν και από τις τρεις εθνικότητες. Έμαθες από το Κέντρο Δράσης Κατά των Ναρκών ότι το 2.5% του εδάφους της Βοσνίας είναι ακόμα καλυμμένο με νάρκες και το πιο επικίνδυνο γεγονός είναι ότι το 40% των ναρκών είχαν τοποθετηθεί από απλούς πολίτες χωρίς τεχνογνωσία , γεγονός που τις καθιστά δύσκολα ανιχνεύσιμες και επικίνδυνες. Ενημερώθηκες από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για τα ζητήματα ασύλου ή τα ποσοστά των Βόσνιων προσφύγων, ύστερα το  Τμήμα των Εγκλημάτων Πολέμου του Κρατικού Δικαστηρίου σου παρουσίασε την δράση και κάποια αποτελέσματα του για τους εγκληματίες πολέμου. Πίνοντας καφέ σε μια από τις πιο ιδιαίτερες καφετέριες στο Σαράγεβο, αφιερωμένη στον Τίτο, το Café Tito, συναντήσατε έναν εκπρόσωπο του think tank ESI ( European Stability Initiative) και κατανοήσατε κάποιες από τις προκλήσεις και τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Βοσνία για την ένταξη της στην ΕΕ. Τέλος επισκεφτήκατε Κέντρα Νέων και εκπροσώπους ΜΚΟ που εργάζονται σκληρά στην ευαισθητοποίηση των νέων, οργανώνουν καμπάνιες κατά της μισαλλοδοξίας και προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

   Κλείνοντας , να μιλήσεις για τα ταξίδια. Τόσες πόλεις ούτε στα όνειρα σου θα έκανες, εκτός και αν έχεις την ανάλογη οικονομική δυνατότητα. Το πανέμορφο Σαράγεβο που συνδυάζει άψογα την οθωμανική με την αυστροουγγρική αρχιτεκτονική, η Τούζλα με τη φήμη της πιο πολυπολιτισμικής πόλης και το μεγαλύτερο ποσοστό μικτών γάμων (φυσικά γνωστή για τις αλμυρές λίμνες της), το Μόσταρ με την πασίγνωστη γέφυρα του και τους χιλιάδες τουρίστες, το Τράβνικ με τα καλύτερα τσεβάπι (παραδοσιακό φαγητό) στη Βοσνία, η Μπάνια Λούκα με το πανέμορφο ποτάμι και κάστρο της, το Jajce με τους παραμυθένιους καταρράκτες, το Bihac με τα ονειρεμένα νερά και τα άλλα μέρη με την απίστευτη φυσική τους ομορφιά.

  Η Βοσνία είναι στην καρδιά σου για πολλούς λόγους μα κυρίως επειδή πέρασες 17 υπέροχες μέρες και σου έδωσε την ψευδαίσθηση ότι είσαι σπίτι σου, ότι ζούσες όλη τη ζωή σου εκεί. Γνώρισες νέους, αγαπημένους, παράξενους και διαφορετικούς φίλους . Γελάσατε με τα στερεότυπα που υπάρχουν για κάθε χώρα, μοιραστήκατε συνήθειες, προσκαλέσατε ο ένας τον άλλον στην χώρα σας. Γιατί αυτά τα προγράμματα κάνουν κάτι ανεπαίσθητα μαγικό, σμίγουν κουλτούρες για λίγες μέρες με τη λογική πως γνωρίζοντας χώρες και ανθρώπους από κοντά τα στερεότυπα αυτοκαταστρέφονται. Τέλος να ευχαριστήσεις πολύ το «United Societies of Balkans» και τους ανθρώπους του, για αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία και να θυμηθείς να πεις σε όλους πως πρέπει έστω μια φορά να ζήσουν αυτήν την εμπειρία.

 

Nela Dhespollari

17 ημέρες στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μια πραγματική εμπειρία ζωής.
17 ημέρες στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μια πραγματική εμπειρία ζωής.
17 ημέρες στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μια πραγματική εμπειρία ζωής.
17 ημέρες στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μια πραγματική εμπειρία ζωής.
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr