"Το Τέραν από το Υπερπέραν" ο πολύ αγαπητός μας Αργύρης και το παραμυθένιο του EVS...

"Το Τέραν από το Υπερπέραν" ο πολύ αγαπητός μας Αργύρης και το παραμυθένιο του EVS...

"Το Τέραν από το Υπερπέραν" ο πολύ αγαπητός μας Αργύρης και το παραμυθένιο του E

Τι είναι άσπρο, μαύρο, άγνωστο και γνωστό, δικό και ξένο; Βεν ξέρω, αλλά με βέλτα, όχι με βήτα.

Χθες το απόγευμα, κατά τις 8μιση ή ίσως 9, οι Πολίτες (έτσι λέγεται η οργάνωση που με φιλοξενεί εδώ και 4 περίπου μήνες στο Στσέτσιν της Πολωνίας) μου πρόσφεραν την τελευταία επίσημη αγκαλιά, τα τελευταία επίσημα ευχαριστώ. Από χθες το απόγευμα, είμαι επισήμως σε διακοπές. Αλλά τι έκανα αυτούς τους 4 μήνες και είμαι τώρα σε διακοπές;

Αρχικά, να πούμε ότι με λένε Αργύρη, είμαι από ένα όμορφο χωριό που λέγεται Μακρύγιαλος Πιερίας, έπιασα τα πρώτα άντα, και για την ώρα ζω στο Στσέτσιν της Πολωνίας ως εθελοντής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS). Η καθημερινότητά μου από την 1η Μαρτίου αγκαλιάστηκε από τον ποταμό Όντερ, τη Βαλτική θάλασσα, τη λίμνη Γκλενμπόκιε, πολλή πρασινάδα, και πάρα πολλά παιδάκια… στο νηπιαγωγείο των «Μικρών Καλλιτεχνών Νο2» στο Στάργκαρντ, μια άλλη πόλη κοντά στο Στσέτσιν.

Και αφού σας είπα τα αρχικά, ας δούμε και τα μεσαία. Ήταν ένας Έλληνας, ένας Ιταλός και μια Πορτογαλίδα (όχι δεν είναι φεμινιστικό ανέκδοτο)… και ζούσαν μαζί σε ένα διαμέρισμα, ξυπνούσανε μαζί το πρωί, αλλά πολύ πρωί, παίρνανε μαζί το πρωινό τραίνο, και πηγαίνανε μαζί στο νηπιαγωγείο για να κάνουνε χαρές με μικρά παιδάκια. Το απόγευμα γυρνούσανε μαζί στο σπίτι, το βράδυ κοιμόντουσαν μαζί νωρίς κλπκλπ κλπ.

Αφού ειπώθηκαν και τα μεσαία, ας δούμε και τα έμορφα (το ε το γράφω με ανακαθισμένο ω). Αυτούς τους 4 μήνες υπήρξα δάσκαλος, νταντά, χαζός, εντυπωσιακός, θεατρίνος, κολυμβητής, βοηθητικός, υποστηρικτικός, ζώο και άλλα πολλά. Έμαθα αρκετά Πολωνικά για να κυκλοφορώ παντού χωρίς την ανάγκη του προσωπικού μεταφραστή, τον οποίο πληρώνω 1 εκατομμύριο ευρά την ώρα. Έπαιξα σε μια παράσταση για παιδιά, και σκηνοθέτησα τη δική μου παράσταση, συμμετέχοντας και στη μετάφραση του αυθεντικού κειμένου στα Πολωνικά. Οργάνωσα για 1μιση μήνα το δικό μου εργαστήρι θεάτρου, ταξίδεψα ως προσκεκλημένος στο Βερολίνο και στο Μπρόλιν για να δω παραστάσεις, δίδαξα ελληνικά τραγούδια, τους πλανήτες, τη μυθολογία και ελληνικά γενικότερα, σε παιδάκια που χαίρονταν τόσο πολύ που παρότι είμαι μεγάλος μιλάω χαζά Πολωνικά, και που αντίληψή μου είναι χαμηλότερη από το δική τους.

Όπως καταλαβαίνετε (αν δε βαρεθήκατε ήδη) το μυαλό μου είναι χαωμένο από τις ομορφιές που ζω εδώ. Και δε σας είπα τίποτα ακόμα για βουτιές στις ακτές της Βαλτικής στο Σβινοούστσιε, και στη λίμνη Γκλενμπόκιε. Και δε σας είπα τίποτα για το στραβωμένο δάσος, που δεν ξέρω τι έπαθε, αλλά σε μια μαγική του γωνιά τα δέντρα κυριολεκτικά στραβώσανε, και μπορείς να καθίσεις αναπαυτικά στον κορμό τους σαν σε πολυθρόνα. Και δε σας είπα τίποτα για τις συναντήσεις με γλωσσόφιλους που ανταλλάζουν τις γλώσσες και τα όνειρά τους συντροφιά με ζεστή σοκολάτα ή κρύα μπύρα και επιτραπέζια παιχνίδια, όπως το Καρκασσόν καλή του ώρα. Και δε σας είπα τίποτα για τις δωρεάν θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο Νιε Μα(που σημαίνει δεν έχει ή δεν υπάρχει ή δεν είναι εδώ). Και κοίτα να δεις (να είσαι ένας/μία) που γέμισα μια σελίδα και ακόμα δε ΣΟΥ είπα τίποτα.

Κοίτα μερικές φωτογραφίες με μένα σαν το τέρας του χιονιού (Φρόζεν, μουσική παράσταση στα Πολωνικά παρακαλώ παρακαλώ). 

"Το Τέραν από το Υπερπέραν" ο πολύ αγαπητός μας Αργύρης και το παραμυθένιο του EVS...
"Το Τέραν από το Υπερπέραν" ο πολύ αγαπητός μας Αργύρης και το παραμυθένιο του EVS...
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr