Πέντε χώρες - Εφτά ημέρες - Ένας προορισμός - Ένας σκοπός, International Food Making from Erasmus +, 19-27/06/2016, Ρίγα,Λετονία

Πέντε χώρες - Εφτά ημέρες - Ένας προορισμός - Ένας σκοπός, International Food Making from Erasmus +, 19-27/06/2016, Ρίγα,Λετονία

Πέντε χώρες - Εφτά ημέρες - Ένας προορισμός - Ένας σκοπός, International Food Making from Erasmus +, 19-27/06/2016, Ρίγα,Λετονία

 Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, στην αρχή, με έβρισκε λίγο διστακτικό. Από τη στιγμή που έμαθα πως επιλέχθηκα και θα συμμετάσχω σε αυτό διάφορα σενάρια δημιουργήθηκαν στο μυαλό μου. Πώς θα είναι το πρόγραμμα; Θα μπορέσω να ανταπεξέλθω; Τι άτομα θα συναντήσω;

  Όλες μου οι απορίες λύθηκαν από τη στιγμή που φτάσαμε στην Ρίγα την πρωτεύουσα της Λετονίας το μέρος δηλαδή που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα αυτό. Αρχικά, η κατάσταση εκεί ήταν κάπως πρωτόγνωρη. Ήμασταν 30 παιδιά συνολικά, 6 από πέντε διαφορετικές χώρες ( Ελλάδα, Ιταλία, Π.Γ.Δ.Μ, Αζερμπαϊτζάν, Λετονία) και πέντε αρχηγοί, ο καθένας από μια χώρα, που προσπαθούσαμε να ενωθούμε για έναν κοινό σκοπό, την αγάπη μας για το φαγητό. Αυτό που καλούμασταν να κάνουμε εκεί ήταν να μαγειρεύουμε παραδοσιακά φαγητά κάθε χώρας και έτσι μέσω συζήτησης για το φαγητό, την κουλτούρα αλλά και τον πολιτισμό της κάθε χώρας να έρθουμε πιο κοντά σαν άνθρωποι. Ίσως με το φαγητό να μην τα καταφέραμε όπως θα έπρεπε παρ’ όλα αυτά δοκιμάσαμε, πειραματιστήκαμε και διασκεδάσαμε πάρα πολύ μέσω αυτής της διαδικασίας. Κάπου εδώ οφείλω να αναφέρω την «επίδραση» αυτής της πανέμορφης πόλης, κατά την άποψη μου, στην διάθεση μας.

  Όλες οι περιοχές που επισκεφτήκαμε ήταν μαγευτικές και έτσι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση μιας ήδη ευχάριστης διάθεσης. Το σημαντικότερο, όμως, που αποκομίσαμε από αυτό το πρόγραμμα ήταν οι γνωριμίες που κάναμε εκεί με τα παιδιά του προγράμματος. Με άλλους δεθήκαμε και με άλλους όχι αυτό όμως δεν μας εμπόδισε από το να δημιουργήσουμε ένα φοβερό κλίμα μεταξύ μας που γέμισε αυτές τις εφτά μέρες με χαρά, γέλιο, διασκέδαση και πολλές ευχάριστες στιγμές! Οι ενδελεχείς συζητήσεις που είχαμε με τα παιδιά από κάθε χώρα μας απέδειξαν πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί είμαστε ταυτόχρονα. Αντιληφθήκαμε, λοιπόν, πως δε θα πρέπει να αφήνουμε «εξωτερικούς» παράγοντες να μας επηρεάζουν στη δημιουργία σχέσεων με άτομα από άλλες χώρες. Κατέληξα, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως φίλος δεν είναι το άτομο που γνωρίζεις χρόνια και συναναστρέφεσαι καθημερινά μαζί του αλλά και εκείνο το άτομο που θα γνωρίσεις και άμεσα θα το αισθανθείς φίλο σου. Έτσι, μπορώ να αναγνωρίσω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έκτος των άλλων που μου προσέφερε, μου προσέφερε και πολύ καλούς φίλους.

 Θέλω έτσι να ευχαριστήσω αρχικά τον οργανισμό USB (United Societies of Balkans) για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όλη την ελληνική ομάδα αλλά κυρίως την αρχηγό μας Μαρία Λεωνίδου που κατάφερε τόσο να δέσει εμάς ως ομάδα όσο και να συμβάλλει καταλυτικά στο πρόγραμμα αποδεικνύοντας έτσι το λόγο που κατείχε την θέση της αρχηγού και τέλος την εταιρία «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε. ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» για την προσφορά τοπικών προϊόντων με σκοπό την παρουσίασή τους στο πρόγραμμα. Είμαστε όλοι στεναχωρημένοι για το ότι το πρόγραμμα τελείωσε, είμαστε όμως όλοι χαρούμενοι για αυτό που ήταν.

Δημήτρης Μητούλας

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος Erasmus+

Πέντε χώρες - Εφτά ημέρες - Ένας προορισμός - Ένας σκοπός, International Food Making from Erasmus +, 19-27/06/2016, Ρίγα,Λετονία
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr