Η εμπειρία μιας εθελόντριας EVS - Ένας βαρύς χειμώνας στη Λετονία,παιδικά χαμόγελα και πολύ αισιοδοξία

Η εμπειρία μιας εθελόντριας EVS - Ένας βαρύς χειμώνας στη Λετονία,παιδικά χαμόγελα και πολύ αισιοδοξία

Η εμπειρία μιας εθελόντριας EVS - Ένας βαρύς χειμώνας στη Λετονία,παιδικά χαμόγελα και πολύ αισιοδοξία

Tukums, ή αλλιώς η πόλη που γεμίζει τριαντάφυλλα τους καλοκαιρινούς μήνες.  Αυτή  η πόλη της Λετονίας έτυχε να είναι το μέρος όπου πραγματοποιώ την εθελοντική μου εργασία από τις αρχές του Σεπτέμβρη και η οποία πρόκειται να τελειώσει σε 2 μόλις μήνες.

Τι κάνω όμως εδώ και πώς έφτασα εδώ ίσως αναρωτηθεί κανείς. Έχω τελειώσει τις σπουδές μου ως δασκάλα και ήθελα να βρω κάποια δυνατότητα να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία με παιδιά σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Σκεφτόμουν ότι θα ήταν ιδανική ευκαιρία να έβρισκα κάποια εθελοντική δουλειά σαν βοηθός σε κάποιο δημοτικό σχολείο. Όταν διάβασα για ένα πρόγραμμα για εθελοντική εργασία σε ένα σχολείο στην Λετονία ως βοηθός μάλιστα δε σκέφτηκα τίποτα, ούτε την απόσταση, ούτε το εμπόδιο της γλώσσας. Έκανα την αίτηση λοιπόν και μετά από μερικούς μήνες έφτασα σε μια σχετικά μικρή πόλη της Λετονίας που λέγεται Tukums.

Η εργασία μου βρίσκεται σε ένα σχολείο λίγο πιο έξω από το Tukums, σε ένα χωριό που λέγεται Smarde. Δουλεύω λοιπόν σα βοηθός στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό του χωριού αυτού.  Επίσης μία με δύο φορές την εβδομάδα έχουμε μαθήματα λετονικών τα οποία αν και χρήσιμα μπορώ να πω ότι με έχουν παιδέψει καθώς είναι μία εντελώς διαφορετική γλώσσα και δεν μπορώ να βρω παρά ελάχιστα κοινά με άλλες γλώσσες. Παρόλα αυτά έχω μάθει κάποια βασικά πράγματα ώστε να μπορώ να επικοινωνώ  για βασικά πράγματα με τα παιδιά όπως και με μερικές δασκάλες.

Τι κάνω λοιπόν καθημερινά;

Ας ξεκινήσουμε από το νηπιαγωγείο  όπου και πηγαίνω τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Πηγαίνω λοιπόν στις  8μισή η ώρα το πρωί και βοηθάω σε διάφορους τομείς. Αρχικά να αναφέρω ότι τα παιδάκια είναι αρκετά μικρά, περίπου 3 χρόνων τα περισσότερα. Όπως είναι λοιπόν λογικό χρειάζονται βοήθεια από το φαγητό τους, μέχρι το ντύσιμό τους, τη χρήση του μπάνιου και τις διάφορες εργασίες που κάνουμε στο σχολείο, όπως διάφορες ζωγραφιές, χειροτεχνίες, δραστηριότητες σε σχέση με τη μουσική, σύντομες βόλτες γύρω από την περιοχή του σχολείου όποτε ο καιρός το επιτρέπει. Μπορεί όλες αυτές οι διαδικασίες να φαίνονται  πολύ απλές για έναν ενήλικα αλλά για ένα παιδάκι είναι πάρα πολύ σημαντικές, γιατί μαθαίνει σιγά σιγά να αυτοεξυπηρετείται.  Καθώς οι δασκάλες έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχω πραγματοποιήσει  πάρα πολλές δικές μου ιδέες, ωστόσο μπορώ να μοιραστώ μερικές δραστηριότητες που κάναμε μαζί με τα παιδιά.

Στις αρχές Οκτωβρίου λοιπόν φτιάξαμε με τα παιδιά τα δικά μας μουστοκούλουρα! Η όλη διαδικασία έγινε σε 2 μέρες:  την πρώτη μέρα τα παιδάκια έστυψαν σταφύλια με τα χέρια τους για να βγάλουν το μούστο, στη συνέχεια τους δείξαμε ένα βίντεο για το πώς γίνεται η διαδικασία του πατήματος του σταφυλιού, μιλήσαμε για το θεό του κρασιού το Διόνυσο και φτιάξαμε σταφύλια από πλαστελίνη. Την επόμενη μέρα είχα ήδη φτιάξει τη ζύμη για τα μουστοκούλουρα και μαζί τα πλάσαμε και στη συνέχεια τα φάγαμε!

Η 18η Νοεμβρίου είναι πολύ σημαντική μέρα για τους Λετονούς καθώς είναι η εθνική τους εορτή. Το γιορτάσαμε λοιπόν μαζί με τα παιδάκια τραγουδώντας τον εθνικό τους ύμνο και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς μαζί και με τις υπόλοιπες δασκάλες.

Στη συνέχεια συμμετείχα στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του νηπιαγωγείου καθώς και βοήθησα  τις υπόλοιπες δασκάλες στο στολισμό της τάξης.

Στην παρούσα φάση οργανώνω κάποιες επιπλέον δραστηριότητες καθώς και μαζί με τη δασκάλα οργανώνουμε την τελική δραστηριότητα που θα μπορούσα να κάνω. Μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη δουλειά στο νηπιαγωγείο καθώς η επαφή με μικρά παιδιά μόνο χαρά μπορεί να προσφέρει. Χαίρομαι ιδιαίτερα όμως καθώς οι υπόλοιπες δασκάλες με έχουν αγκαλιάσει και με κάνουν να αισθάνομαι πολύ άνετα και όμορφα. Παρόλο που υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας αυτό δε μας έχει εμποδίσει να αναπτύξουμε μια πολύ όμορφη σχέση.

Όσον αφορά τη δουλειά στο δημοτικό σχολείο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πηγαίνω μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε μία μόνο τάξη της Β’ δημοτικού. Η δασκάλα της τάξης αυτής είναι πολύ συνεργάσιμη και μιλάει αγγλικά και αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί ένα mini-project: να δείξουμε στα παιδιά διάφορες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τα παιδιά. Μέσω βίντεο που βρίσκω στο internet για τους διάφορους μύθους δείχνουμε στα παιδιά τις διάφορες ιστορίες και πολλές φορές μετά την προβολή του βίντεο τους ζητάμε είτε να ζωγραφίσουν κάτι είτε να παίξουν κάποιο quiz. Καθώς πολλές φορές το πρόγραμμα των παιδιών είναι τέτοιο που δε μας επιτρέπει να έχουμε την πλειοψηφία των παιδιών μέσα στην τάξη, όταν είμαστε με λίγα παιδιά συμφωνήσαμε με τη δασκάλα να βρίσκουμε απλές δραστηριότητες ή παιχνίδια.

Ωστόσο, μαζί με τις άλλες εθελόντριες που είμαστε μαζί στην πόλη αυτή έχουμε συμμετάσχει πολλές φορές και σε κάποιες άλλες δράσεις εκτός του χώρου εργασίας μας.

Συναντήσαμε κάποιους εφήβους σε ένα κέντρο νέων μιας γειτονικής περιοχής. Οι διοργανωτές του συγκεκριμένου event τους ενημέρωσαν για τα προγράμματα EVS και εμείς τους μιλήσαμε για την μέχρι τότε εμπειρία μας. Στη συνέχεια οι έφηβοι πήραν το ρόλο των δημοσιογράφων και μας έκαναν διάφορες ερωτήσεις.

Συμμετείχαμε σε μια τοπική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης μας, δείχνοντας διάφορες παραδόσεις της χώρας μας και έχοντας προετοιμάσει μερικά παραδοσιακά εδέσματα!

Επιπλέον, μαζί με τις υπόλοιπες εθελόντριες κάναμε ένα διαπολιτισμικό μάθημα με τους εφήβους του σχολείου που δουλεύω. Μέσω διαφόρων παιχνιδιών τους παρουσιάσαμε τις χώρες μας και τις συνήθειές μας.  Πριν λίγο καιρό ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με ένα ακόμα σχολείο στο Tukums και πηγαίνουμε είτε μόνες μας είτε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εθελόντριες για να κάνουμε κάποιες συναντήσεις με τους έφηβους μαθητές του σχολείου συζητώντας στα αγγλικά για ποικίλα θέματα της επικαιρότητας, για το προσφυγικό ζήτημα, την εκπαίδευση και πολλά άλλα. Τα αποτελέσματα και οι αντιδράσεις των μαθητών είναι αρκετά αισιόδοξες οπότε θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε.

Το επόμενο διάστημα προβλέπεται να σχεδιάσω διάφορες δραστηριότητες αρχικά στο σχολείο που δουλεύω αλλά και με τη μία συγκάτοικό μου σχεδιάζουμε μια διημερίδα με θέμα την ισότητα προσπαθώντας να συμπεριλάβουμε ντόπιους και εθελοντές.

Το EVS όμως είναι και γνωριμίες με νέους ανθρώπους και με νέα μέρη. Μένω με 3 ακόμα εθελόντριες κι έχουμε ακόμα 2 εθελόντριες γειτόνισσες, οπότε πάντα βρίσκουμε παρέα και κάτι να κάνουμε. Η Λετονία είναι μια χώρα με τις δικές της ομορφιές. Ιδανική για τους λάτρεις του πράσινου, του φθινοπώρου αλλά και για όσους έχουν επιθυμήσει το χιόνι.

Για να είμαι ειλικρινής, οι χειμερινοί μήνες δεν ήταν οι ευκολότεροι: αρκετό κρύο, λίγο φως και όχι πάρα πολλές δυνατότητες διασκέδασης. Παρόλα αυτά τώρα που κατέγραψα όλα όσα έχω ζήσει αυτούς τους μήνες δε μετανιώνω για την επιλογή μου.  Γνώρισα πολύ διαφορετικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους, είδα πολύ διαφορετικά και πολύ όμορφα μέρη και έχω ακόμα δύο μήνες μπροστά μου και μάλιστα στην περίοδο της άνοιξης, οπότε μόνο αισιοδοξία μπορώ να νιώθω για τον καιρό που μου απέμεινε στη Λετονία!

 

--------------------------

Το παραπάνω άρθρο ανοίκει στην Αλεξάνδρα Μπαλή, η οποία προσέφερε εθελοντικά την εργασία της στη Λετονία μέσα στα πλαίσια του προγράμματος European Voluntary Service. To πρόγραμμα EVS χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+.

Η εμπειρία μιας εθελόντριας EVS - Ένας βαρύς χειμώνας στη Λετονία,παιδικά χαμόγελα και πολύ αισιοδοξία
Η εμπειρία μιας εθελόντριας EVS - Ένας βαρύς χειμώνας στη Λετονία,παιδικά χαμόγελα και πολύ αισιοδοξία
Η εμπειρία μιας εθελόντριας EVS - Ένας βαρύς χειμώνας στη Λετονία,παιδικά χαμόγελα και πολύ αισιοδοξία
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr