Ημερολόγιο αναμνήσεων "Zero Youth Risk Challenge" 24-31 Ιουλίου 2016

Ημερολόγιο αναμνήσεων "Zero Youth Risk Challenge" 24-31 Ιουλίου 2016

Ημερολόγιο αναμνήσεων "Zero Youth Risk Challenge" 24-31 Ιουλίου 2016

24 Ιουλίου 2016

 

Κι αφήσαμε πίσω τη Θεσσαλονίκη μέσα στη οχλαγωγία του καύσωνα και της νηνεμίας με κατεύθυνση το αεροδρόμιο για μια χώρα θεωρητικά πιο ψυχρού κλίματος καθότι γεωγραφικά βορειότερα.  Ταξιδεύουμε backpacking και αυτο μας επιτρέπει να κινηθούμε άνετα και να αξιοποιήσουμε το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στα ταξιδιωτικά κενά μας.

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στις 23:00 και μια ταμπέλα πρόχειρα γραμμένη απο το χέρι ενός Ισπανού να μας περιμδοντας προς  δυο κυρίες μας πλησένει στην έξοδο.  Επόμενη αποστολή μας να παραλάβουμε μια ώρα μετά, 2 άτομα απο Μάλτα.  Σαν σε παιχνίδι θησαυρού να αναζητούμε πρόσωπα άγνωστα καλά κρυμμένα στο χώρο, στο χρόνο. Άραγε τι οφελεί να γνωρίζουμε δυο ονόματα τυχαία σε μια άλλη γλώσσα και να αναρωτιόμαστε να ναι άραγε τίνος φύλου; ποιας ηλικίας;

Μόλις το ρολόι έδειξε 00:00 δυο κυρίες μας πλησίασαν κι ευθύς γίναμε 5. Σπεύδοντας προς την τελική έξοδο, μια ακόμη ταμπέλα με το όνομα του προγράμματος που συμμετέχουμε μας υπενθύμισε προς κατευθυνόμαστε προς άλλη χώρα αφού ένα νεύμα μας παρότρυνε να το ακολουθήσουμε.  Ένας νεαρός κύριος στα μπλε ντυμένος μιλώντας σε μια δυσνόητη γλώσσα μας έδειξε το λεωφορείο μας.

 Μια διαδρομή δύο ωρών μέσα απο πυκ κι απο το αρνό σκοτάδι πιο πυκνό κι απο το κωνοφόρο δάσος που διασχίζαμε πλάι στο Δούναβη. Μια γέφυρα μεγάλων διαστάσεων ήταν το σήμα των συνόρων και αν και δεχτήκαμε μηδαμινό έλεγχο, λίγο πιο κάτω ένα περιπολικό μας έκοψε τη φόρα που είχε πάρει το μυαλό πως η απόσταση απο την ξεκούραση σχεδόν εκμηδενίστηκε. Τυπικός έλεγχος και συνεχίσαμε το ταξίδι. Άφιξη στο γραφικό κόκκινο κτίριο στη περιοχή Búč κάπου γύρω στις 3. Να ηταν λίγο το σκοτάδι, λίγο ο λόφος που ήταν αρμονικά γατζωμένο , λίγο η υγρή ατμόσφαιρα και έφερνε το σκηνικό κάτι απο ταινία τρόμου και η πανσιόν να μοιάζει στοιχειωμένη. Μια φιγούρα στη κουπαστή μας υποδετηκε με τοπικά εδέσματα και σπεύσαμε μέσω μιας ελικοειδής σκάλας στα ασσύμετρα σχεδόν ακαθόριστα δωμάτια για την ανάκτηση δυνάμεων.

25 Ιουλιου 2016

 

Αναθεώρησα γρήγορα τις χτεσινές μου εικασίες περί ψυχρότερου κλίματος μιας που με ξύπνησε κάπως βάναυσα η υγρή θερμότητα που έμπαινε απο τα φωτεινά παράθυρα της καλημέρας.

Και όπως σε κάθε παρόμοιο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητο να διαμορφωθεί εκείνη η ασφαλής προσέγγιση αγνώστων ανθρώπων που για πρώτη φορά θα ειδωθούν μέσω παιχνιδιών ονομάτων και κοινωνιομετρίας.  Δυό λόγια αργότερα για την έννοια της μη τυπικής μάθησης για τους μη γνωρίζοντες και το πρόγραμμα μας υποχρεώνει πια την παρουσίαση της εκάστοτε οργάνωσης που πρεσβεύουμε μέσα απο δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού πόστερ. Κι αφού με ενός αντιπροσωπευτικο με καλλιτεχνική μαεστρία ολοκληρώσαμε την ενημέρωση ήρθε εκείνη η ώρα της αλήθειας για το τι ισχύει σε κάθε χώρα πάνω στη θεματική για την οποία βρεθήκαμε εδώ.  Σχεδιαγράμματα, αριθμοί, στατιστικές έρευνες, κλίμακες, συγκρίσεις, ομοιότητες, διαφορές πλημμύρισαν το σκοτεινό δωμάτιο γεμίζοντας 25 ανθρώπους με αμφιβολίες , ανησυχίες και ένα αίσθημα για ανάγκη άμεσης κινητοποίησης.  Φυλετικές διακρίσεις,σχολικός εκφοβισμός, παρενόχληση, προσβολή ατομικότητας, εθισμός, όλα σε μια οθόνη να χωρέσουν και να αναλυθούν και να δημιουργήσουν το κατάλληλο υπόβαθρο για τις θεματικές που θα καταπιαστούμε εντός των ημερών αυτών.  Το βράδυ μας έκλεισε με την ανταλλαγή γεύσεων και πληροφοριών για την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, τη FYROM και την Ελλάδα πλάι στη δροσερή λίμνη στην περιφέρεια του Komårno.

 

26 Ιουλίου 2016

 

Ποιοί είναι αυτοί που δρούν ως προς την αποτροπή των κρίσιμων καταστάσεων που θέτουν τους νέους σε συνθήκες ρίσκου; Οι δάσκαλοι ; οι συνομήλικοι; Οι γονείς; Οι εκπαιδευτές; Οι ΜΚΟ; Οι εθελοντές; Οι κυβερνήσεις; Όποια και αν είναι η απάντηση δεν θεωρείται πως κάποια είναι σωστή ή λάθοςαρκεί να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και την επάρκεια πρακτικών αλλά και θεωρητικών προσόντων ως προς τις θεματικές που αναφέρθηκαν.

Το μεσημέρι μας βρήκε χωρισμένους σε ομάδες να αναζητούμε λύσεις στους άξονες των  επίκαιρων προβληματισμών που απασχολούν το νεανικό κοινό όπως οι συγκρούσεις, οι καταχρήσεις, οι εθισμοί. Ομάδες - θεωρητικά - γονέων , δασκάλων, youth workers και συνομήλικοι εξέφρασαν απόψεις, ιδέες, λύσεις, προτάσεις, δράσεις που σε συνδυασμό με τις γνώσεις και τα απαιτούμενα χρυσά κλειδιά ανοίγουν οι πόρτες της υποστήριξης.

Και όπως το σούρουπο σκέπαζε αργά τα στρογγυλά πορτοκαλί  βουνά της Σλοβακίας, αντιπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν παρουσίασαν προγράμματα και προηγούμενες προσεγγίσεις των θεματικών στα χρόνια λειτουργίας των οργανώσεων και κάποια τέθηκαν σε εφαρμογή άμεσα.

Το βράδυ καθώς δε προέβλεπε κάποια οργανωμένη ψυχαγωγική δέσμευση, εκμεταλλευτήκαμε την νυχτερινή ελευθερία στο να αναστατώσουμε τα γειτονικά δωμάτια με αστεία που αποκατέστησαν την αμηχανία των πρώτων ημερών.

 

27 Ιουλίου 2016

 

Μια μέρα σαν κι αυτή θα ήταν άδικο να λείπει απο τούτες τις σελίδες ! Φτάσαμε κιόλας στην τρίτη μέρα και το πρωνό μας βρήκε όλους μαζί να ταξιδεύουμε σε ένα κάθε άλλο παρά λεωφορείο πλάι στις απέραντες αρωματικές εκτάσεις με ηλιοτρόπια και λεβάντα. Δρόμοι άδειοι απο  τα μεταφορικά τεχνουργήματα σχεδόν άμαθοι απο τουρισμό να οδηγούν την όραση μας να ακολουθήσει τη ροή των φυλλοβόλων όχθεων που καταλήγουν στην πόλη του Esztergom. Μια Καθολική Βασιλική επιβλητικά χτισμένη σε λόφο καρτερούσε υπομονετικά την επίσκεψη μας καθώς ανεβαίναμε τα αμέτρητα σκαλοπάτια που φτάνουν τα 100 μέτρα πάνω απο το έδαφος. Και έτσι καθώς περιηγηθήκαμε στο επιβλητικό Αναγεννησιακό κτίριο μια πόρτα σχεδόν σα μαύρη τρύπα μας καλούσε να επισκεφτούμε τις κρύπτες βαθειά χωμένες στα έγκατα των αιώνων. 

Κατεβαίνοντας τον λόφο, έφταναν μόλις μερικά λεπτά να τριγυρίσουμε το κέντρο.  Ψάχνοντας λοιπόν για το πιο δημοφιλές μέρος της πόλης , τα γαλάζια χρώματα μιας κατα πολύ μεγάλων διαστάσεων έκταση μαγνήτισαν την προσοχή μας. Καθώς πλησιάσαμε το γαλάζιο τουριστικό θέρετρο , μπροστά μας απλώθηκαν τεράστιες πισίνες, ψηλές νεροτσουλήθρες, παροχές καλλωπισμού και διασκέδασης και όλα χρησιμοποιώντας ιαματικά νερά. Εύγλωττο είναι πως ένα μεγάλο μέρος της ημέρας ξοδεύτηκε εκεί ,κάτω απο τον ουγγρικό ήλιο.

Επόμενη στάση το Štúrovo. Κι αυτη τη φορά περπατώντας απο τη μια χώρα στην άλλη με σύνορα ανύπαρκτα πνιγμένα στο Δούναβη και μια γέφυρα να ενώνει έθνη περάσαμε σχεδόν αθόρυβα απο Ουγγαρία στη Σλοβακία δια ποδός. Η πόλη αυτή μας προσέφερε παγωμένες γευστικές αλλά και μουσικές απολαύσεις καθώς σχεδόν τυχαία εμφανίστηκαν μπροστα μας και βρήκαμε μια ευκαιρία να εξαντλήσουμε τα χρονικά μας περιθώρια με μακροπρόθεσμες αναμνήσεις.

 

28 Ιουλίου 2016

 

Η σημερινή μέρα προβλέπει τη θεματική τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και την αποτροπή αυτού. Μιας που η μέρα απαιτεί διαχείριση δύσκολων θεματικών , τα πολλαπλά energizers κρίθηκαν απαραίτητα, ίσως λίγο περισσότερα απο όσα θα γινόντουσαν συνήθως.  Οι δε δραστηριότητες σχετίζονταν με τα κριτήρια διαφοροποίησης και η κατακλείδα μας εξέπληξε όταν η στρατηγική που θεωρητικά χρησιμοποιούμε για την προσέγγιση ενός ατόμου η μιας κατάστασης δόθηκε συμβολικά με αυτή του γνωστού λαχανικού , το κρεμμύδι.  Το κεντρικό νόημα είναι αρχικά πως τα φύλλα απο τα οποία αποτελείται αποτρέπουν απο το να δούμε τον πυρήνα. Και όπως και να χει είναι στην κρίση μας προ με μια δραστηρην κρίση μας πονχνολογικόσα φύλλα θα βγάλουμε μέχρι πόσο θα φτάσουμε βαθύτερα ή απλά θα κρίνουμε απο την εξωτερική του διάσταση. 

Η απογευματινή μας δραστηριότητα διαδραματίστηκε στον προαύλιο χώρο με μια ιδιαίτερα έντονη μάλλον ντετερμινιστική άποψη και μια ερώτηση «Τι θα έκανες αν...;» .  Η διεύρυνση λοιπόν μιας αλήθειας που επεκτείνεται στον Κυβερνοχώρο και η ψηφιακή πίεση που ασκείται κυρίως μεταξύ των νέων, απο τους νέους και προς τους νέους.

Η νύχτα προσέφερε προαιρετικά προβολή ταινίας σχετική με τους άξονες του προγράμματος.

 

29 Ιουλίου 2016

 

Και όπως ήταν επόμενο το πρωινό μας βρήκε σχολιάζοντας τη χθεσινή ταινία και συνδέοντας τη με τις θεματικές που θα ακολουθήσουν. Ένα energizer με μανταλάκια έδιωξεμια και καλήτο πρωινόμούδιασμα και μας ενίσχυσε και πάλιτηνενέργεια μας μεκίνηση και ψυχαγωγία.

Η σημερινή μέρα χωρίζεται σε 2 επιμέρους χωρία. Το πρώτο αφορά τον εθισμό σε ουσίες, προβληματισμούς, προβλήματα που δημιουργούνται, συνέπειες, προτάσεις για λύσεις και φυσικά ο ρόλος ενός youth worker πάνω σε αυτό.  Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε ως προς την προσέγγιση του θέματος ήταν το Theatre of the Oppressed όπουμέσα απο καταστάσεις προσωμοίωσηςτόσοοιηθοποιοίόσο και οιθεατέςέδωσαν επίλυσητης κατάστασης που παρουσιάστηκε.

Τι άποψη επικρατεί για την σεξουαλική αγωγή; Πως εκφράζεται σε άλλες χώρες;  Τι συνθήκες επικρατούν στην εκπαίδευση; Μπορεί το παράδειγμα μιας χώρας να βελτιώσει συνθήκες μιας άλλης; Ποια ορολογία χρησιμοποιούμε; Με ποια μέθοδο προσεγγιζουμε τη θεματική αυτη σε σχέση με τους νέους; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τέθηκαν και απαντήθηκαν κατα τη διάρκεια της δεύτερης συνάθροισης μας. Εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό μοιράστηκε μεταξύ των οργανώσεων  με μια ευχή η εφαρμογή αυτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νεολαίας .

Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε σαν αναπάντεχος αστεροειδής όταν μας ανακοινώθηκε η ξενάγηση στο υπ και με μια ροστυργοικο αναπερόςόγειο της πανσιόν που μας φιλοξενεί , καθώς μας υποδείξαν την καταπακτή που οδηγεί σε αυτό.  Η κατάβαση μας προξένησε πολλαπλά συναισθήματα καθότι οι αν και τρομαχτικοί, στενοί διαδρομοι σου δημιουργούσαν εκείνη την παιδιάστικη περιέργεια για το τι έπεται μετά.  Διάδρομοι με λιγοστό φως,  σχεδόν κλειστοφοβικοί, γλιστεροί και με μια σιωπηλή μυρωδιά μούχλας. Και ξαφνικά η ματιά μας πλυμμήρισε με εκατοντάδες ξανάκτησης﷽α πλάι στη δροσερύλινα βαρέλια! Ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε πως όλες τούτες τις ημέρες κοιμόμασταν πάνω ένα ορυχείο γεύσεων! Και όπως είναι λογικό η απορία των αισθήσεων μας κατέστησε το υπόλοιπο βράδυ γευσιγνώστες οίνων λογιών λογιών συνταγών, κάπου περί των 800 διαφορετικών συνδυασμών σταφυλιών!

 

30 Ιουλίου 2016

Τελευταία μέρα του προγράμματος και ήδη τα χαρούμενα πρόσωπα έδωσαν τη θέση τους στη σοβαρότητα , κρυφά εν μέρει και θλίψη.  Μερικές δραστηριότητες να ενισχύσουν τη μνήμη περι των θεματικών που καταπιαστήκαμε, προτάσεις για συνεργασίες μεταξύ των οργανώσεων, μια αυτο-αξιολόγηση σε μορφή γράμματος προς τον εαυτό μας,  ερωτηματολόγια για την έκβαση του προγράμματος, προτάσεις αξιοποίησης αποτελεσμάτων προηγήθηκαν της τελικής σκηνής πριν κλέισει η αυλαία, αυτήν της απονομής των ενθύμιων ενδεικτικών.

Απογευματινή εξόρμηση σε κοντινά χώρια όπως προβλέπει η συνέχεια με κύριο σκοπό την παρατήρηση της ζωής στην εξοχή, η κινητικότητα των νέων, η εμπλοκή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα, η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών. Είναι μέρες γιορτινές για την περιοχή και στα αυτιά μας ηχούν ακόμη τα ουγγρικά βιολιά μέχρι ως την επιστροφή.

31 Ιουλίου 2016

Εννιά παρά το πρωί και η κουπαστή που άλλοτε μας υποδέχτηκε τώρα γεμίζει τις αποσκευές της επιστροφής. Η φύση ανήξερη για την αναχώρηση μας συνεχίζει να σκορπά με σθένος τη υψηλή της θερμοκρασία. Βαλίτσες, σακίδια, ανταλλαγές ευχών, αγκαλιές, αποχαιρετισμοί, υποσχέσεις, συναισθήματα γέμισαν την αυλή καθώς ο οδηγός προσπαθούσε να τα μαζέψει όλα στο λεωφορείου του γυρισμού. Άφιξη στην άλλοτε Κέλτικη πόλη της Βουδαπέστης και και ο διαχωρισμός μας σε τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα μας υπενθύμισε την αναγκαία διάκριση εθνοτήτων και συνόρων.

Λίγες ώρες πριν την πτήση μας και δε χάσαμε ευκαιρία να ξεχυθούμε στα πέτρινα σοκάκια της Βούδας και της Πέστης, τις οποίες η γέφυρα των αλυσίδων κατέστησε φίλες αχώριστες μόλις το 1873.  Λίγο πιο κάτω το νεογοτθικό Κοινοβούλιο με τις αιχμηρές του κορυφές του τρυπούσε εκείνο το κομμάτι του μυαλού που ελέγχει τη μνήμη κάνοντας το σχεδόν αξέχαστο. Λίγο πριν την αναχώρηση μας κάναμε λίγο παραπάνω κουράγιο να ανεβούμε τον λόφο Γκέρλετ ώστε να μας χαρίσει την εκθαμβωτική του θέα ανάμεσα απο τις πολεμίστρες του Προμαχώνα του Ψαρά. 

Στο αεροπλάνο κανείς δε μίλησε. Καθένας πια μόνος ταξιδεύει και παίρνει μαζί του κάθε εικόνα και ήχο, κάθε εμπειρία και κάθε ιδέα που μοιράστηκε και αν η θεματική μας ήταν το ρίσκο μιας σημερινής νεολαίας και τρόποι επίλυσης, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε...

                                                                                                        Αντέχεται η αλήθεια;

 

 

Φωτεινή Καραμούζη Χαλκιά

Για την USB

 

 
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr