Αναμνήσεις και στιγμές από το πρόγραμμα Empowering for Change

Αναμνήσεις και στιγμές από το πρόγραμμα Empowering for Change

Αναμνήσεις και στιγμές από το πρόγραμμα Empowering for Change

Όλα ξεκίνησαν κάπου στις αρχές καλοκαιριού όταν ενημερώθηκα πως έγινα δεκτός για το πρόγραμμα Empowering for change στη Βιλανόβα της Ισπανίας. Το πρώτο συναίσθημα ήταν μια απέραντη χαρά την όποια όμως δεν άργησε να κυριεύσει το άγχος όντας η πρώτη μου φόρα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Η μέρα για την αναχώρηση προς την Ισπανία έφτασε και κάπου εκεί ήταν και η πρώτη μου επαφή  με την Ελληνική αποστολή. Αρχικός προορισμός η Τζιρόνα, από εκεί Βαρκελώνη και έπειτα Βιλανοβα όπου μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος και μας οδήγησαν στο μέρος που θα μέναμε για τις επόμενες 7ήμερες. Ένα μέρος μαγευτικό, μπροστά στην θάλασσα και γεμάτο νέους με θετική ενέργεια. Οι μέρες κυλούσαν πολύ πιο γρήγορα από ότι θα ήθελε κάνεις. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους και κουλτούρες από άλλες χώρες. Γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα και ήρθαμε κοντά σχεδόν με όλους τους συμμετέχοντες καθώς  ήμασταν μικρός αριθμός ατόμων, γύρω στα 25 μαζί με τους διοργανωτές

Οι δραστηριότητες κατά την διάρκεια της ημέρας,τα παιχνίδια στην θάλασσα η επίσκεψη στην Βαρκελώνη και οι άνθρωποι που γνώρισα εκεί, έκαναν αναμφίβολα την όλη έμπειρα μου στο πρόγραμμα  αξέχαστη.

Τσακυρίδης Πάρης.

 


 

 

11:35 : Εδώ και δέκα περίπου λεπτά κάθομαι στον υπολογιστή και  σκέφτομαι τι έγινε σε αυτό το youth exchange και τι πρέπει να γράψω , ένα «χαζό» και αυθόρμητο χαμόγελο ακολουθάει από το πρώτο δευτερόλεπτο..

 

11:38 Αποφασίζω να δω ξανά τις  φωτογραφίες.

Φάκελος  « Empowering for change , Barcelona».

 

12:15 Γυρίζω πίσω λοιπόν, ακόμα πιο μπερδεμένη διότι δεν ξέρω τι πρέπει να αποκλείσω από όλα αυτά που ζήσαμε!  Όλα ξεκίνησαν από μια ανακοίνωση για μια ανταλλαγή νέων στην Ισπανία , κάπου μέσα στον Αύγουστο..  Ενδιάμεσα έγιναν πολλά και ξαφνικά βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο , 7 άτομα ή μάλλον 6 στην αρχή διότι ο Ανέστης πάντα ήθελε να έχει θεαματική είσοδο – και τα κατάφερνε. Σε 10 μέρες ξαναβρεθήκαμε σε αεροδρόμιο ( χωρίς τον Ανέστη προφανώς ).

Αυτές οι 10 μέρες όμως ήταν μοναδικές!

 

Σε μια μικρή πόλη της Καταλονίας , δίπλα από την θάλασσα, σε ένα παλιό αρχοντικό, νέοι από την Ισπανία, την Λετονία και την Ελλάδα μοιραστήκαμε στιγμές απερίγραπτες κ μοναδικές! Από τα workshop και την ταινία μικρού μήκους με θέμα την κοινωνική και ατομική αλλαγή  (που έπρεπε να δημιουργήσουμε μόνοι μας μέσα σε 3 ώρες) έως τα παιχνίδια στρατηγικής στην παραλία ή το Dixit κάτω από μια ελιά , όλα λειτούργησαν ώστε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα όπου κάθε γλωσσικό, πολιτισμικό ή κοινωνικό εμπόδιο ως δια μαγείας είχε εξαφανιστεί.

Εκτός από όμορφες στιγμές , αυτό το ταξίδι κυρίως μου έδωσε ανθρώπους. Ανθρώπους σαν τον Πάρη με τις καλύτερες selfies  και την αέναη θετική ενέργεια , σαν την Βάντα με τα ομορφότερα μαλλιά-μάτια-χαμόγελο και τις υπέροχες συζητήσεις, σαν την Μαριάνθη που ήταν η μαμά μας και μας έβγαζε βίντεο , σαν τον Κλέαρχο που κέρδιζε πάντα στους διαγωνισμούς , σαν την Μένη με μια εξαιρετική ικανότητα εύρεσης wifi  και σαν τον Ανέστη που μου έμαθε ότι η καλοσύνη υπάρχει ακόμα ( και πολλά ακόμα φυσικά).

Είναι οι μικρές μου κουκαράτσες άλλωστε !

Αν θέλετε να έχετε κι εσείς την εμπειρία να ντυθείτε αρχαίοι έλληνες και  ενώ οι άλλοι πιστεύουν ότι τους ερμηνεύετε Πλάτωνα εσείς να τραγουδάτε Ρουβά,

 

Τολμήστε το !

Τζιώτζιου Χριστίνα - Υακίνθη

 


 

Κάπου εκεί στο Μάη νομίζω ήταν, είδα μια ανακοίνωση της USB για ένα πρόγραμμα στην Ισπανία με τίτλο “empowering for change”. Σκέφτηκα “να αυτό το πρόγραμμα είναι για μένα”. Έκανα την αίτηση πιστεύοντας ότι λογικά δεν θα με πάρουν γιατί συνήθως οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους μπορεί να είναι πάνω από 100. Δεν ξέρω πως, ούτε και γιατί, αλλά έγινα δεχτή. Στο πρόγραμμα ήμουν η αρχηγός της ομάδας, χωρίς να έχω άλλη εμπειρία σαν αρχηγός σε πρόγραμμα. Αυτό με άγχωνε λιγάκι γιατί αισθανόμουν ότι οτιδήποτε πήγαινε στραβά θα ήμουν η πρώτη υπεύθυνη. Anyways, μετά το ξεπέρασα κάπως, ειδικά όταν γνώρισα και τα υπόλοιπα παιδιά από το  ελληνικό team  που ήταν ανεπανάληπτο. Αν και δεν γνωριζόμασταν από πριν, δέσαμε πολύ γρήγορα και περάσαμε 10 φανταστικές μέρες.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε ένα πανέμορφο αρχοντικό μπροστά στη θάλασσα στην όμορφη Villanova μια πόλη, κοντά στη Βαρκελώνη. Εκεί ήμασταν γύρω στα 25 άτομα από την Λετονία , την Καταλανία (Ισπανία) και την Ελλάδα και μοιράστήκαμε μεταξύ μας  προβληματισμούς για την κοινωνική και προσωπική αλλαγή, αστεία, εκμυστηρεύσεις κτλ. Είναι απίστευτο το πόσο μπορούν να δεθούν κάποιοι άνθρωποι σε 10 μέρες.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που μου έδωσε πολλά .Μου άνοιξε παράθυρα για να ανακαλύψω  νέες κουλτούρες, μου έδωσε νέους αξιόλογους φίλους και νέες ιδέες.

 

Συκιώτου Μαριάνθηκαι κάπου εδώ να ευχαριστήσουμε την USB που μα έδωσε αυτήν την δυνατότητα να ζήσουμε κάτι τόσο όμορφο και αξέχαστο!

Η Μαριάνθη, η Χριστίνα και ο Πάρης ήταν συμμετέχοντες στην ανταλλαγή νέων “empowering for change” η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus Plus.

Αναμνήσεις και στιγμές από το πρόγραμμα Empowering for Change
Αναμνήσεις και στιγμές από το πρόγραμμα Empowering for Change
Αναμνήσεις και στιγμές από το πρόγραμμα Empowering for Change
Αναμνήσεις και στιγμές από το πρόγραμμα Empowering for Change
Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr