Τηλ.: 2310 215 629      Mail: info@usbngo.gr | Επικοινωνία
  • English
  • Ελληνικά

"Ο χρόνος περνά, είναι αλήθεια. Οι αναμνήσεις όμως όχι!", αυτά και άλλα πολλά μας λέει η ομάδα που ταξίδεψε στη Κροατία

usbngo 30 Μαρ 2018

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ μου ότι θα μου ήταν δύσκολο να περιγράψω μια εμπειρία μου. Αλλά τώρα που πρόκειται να διηγηθώ την εμπειρία μου από το Erasmus+, είναι τόσο δύσκολο. Δεν ξέρω καν από πού να πρωτοξεκινήσω. Επομένως, αν το κείμενο μου δεν είναι καλογραμμένο, σας ζητώ συγγνώμη, αλλά έρχονται τόσα πολλά πράγματα στο νου μου μόλις πάω να γράψω. Αφού το είπα και αυτό αφήστε με να προσπαθήσω να σας πω πώς ξεκίνησαν όλα.

Όλα ξεκίνησαν από εδώ στην Θεσσαλονίκη σε μια απλή συζήτηση που είχα με φίλους μου οι οποίοι είχαν ήδη συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πρόγραμμα. Μου διηγούνταν τις εμπειρίες τους με ένα τόσο μοναδικό χαμόγελο στο προσωπό τους που με παρότρυνε κατευθείαν να αρχίσω να αναζητώ για ανάλογα προγράμματα.

Απο εκείνη την ημέρα, έχοντας πληροφορηθεί ότι αναρτώνται πολλά προγράμματα από την United Societies of Balkans στο Facebook αλλά και στην ιστοσελίδα της , άρχισα να ψάχνω ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρινόταν στις αρέσκειες μου. Έκανα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αίτηση στο πρόγραμμα που αφορούσε τους LGBTI πρόσφυγες και μετανάστες. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα ήταν ένα είδος πρόκλησης για μενα επειδή παρά το μεγάλο ενδιαφέρον μου δεν είχα ανάλογη εμπειρία.

Δύο βδομάδες αφού έκανα την αιτησή μου χτυπάει το τηλεφωνό μου. Γίνομαι τελικά δεκτός στο πρόγραμμα. Που να ήξερα ότι από εκείνη την ημέρα θα άλλαζε η ζωή μου προς το καλύτερο! Μου στάλθηκε λοιπόν ένα αρχείο στο οποίο μπορούσα να δω όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα και κάποια πραγματάκια που έπρεπε να ξέρω και να προετοιμάσω πριν πάω εκεί. Το μέρος που θα διεξαγόταν το πρόγραμμα ήταν το Ζάγκρεμπ, η πρωτεύουσα της Κροατίας. Ήμουν τόσο χαρούμενος που θα συμμετείχα σε ένα τέτοιο project με άτομα από διαφορετικές χώρες.

Στην πραγματικότητα όμως υποθέτω ότι αυτή είναι η ουσία του προγράμματος Erasmus..Να φέρνει ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, με διαφορετικές γλώσσες, συνήθειες και παραδόσεις πολύ πιο κοντά από ότι κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί. Γι' αυτό αγαπώ τόσο πολύ αυτό το πρόγραμμα. Οι χώρες συμμετοχής ήταν:Μάλτα,Βέλγιο,Ελλάδα,Κροατία,Σερβία,Ιταλία,Λίβανο,Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώτη μου εμπειρία λοιπόν σε τέτοιο είδους πρόγραμμα και έχω να δηλώσω ότι όλα ήταν υπέροχα. Επισκέφτηκα όμορφα μέρη στο Ζάγκρεμπ, γεύτηκα την τοπική κουζίνα, εξάσκησα τις γνώσεις μου στα λίγα βουλγαρικά και ρωσικά που γνωρίζω ,συμμετείχα σε πολλές δραστηριότητες και έμαθα πολλά νέα πράγματα.

Ένα πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν πως δεν ήταν κανένας στο περιθώριο. Εννοώ ότι όλοι οι συμμετέχοντες ειδικοί ή μη ειδικοί επι του θέματος ενθαρρύναμε συνεχώς ο ένας τον άλλο να συμμετέχει περισσότερο και ως αποτέλεσμα όλοι γινόμασταν ακόμη πιο δημιουργικοί και εφευρετικοί όσον αφορά τις ιδέες μας. Προσωπικά όπως προανέφερα δεν είχα ιδιαίτερες γνώσεις επι του θέματος του προγράμματος, απλώς ενδιαφερόμουν πολύ.

Κάτι καινούργιο που έμαθα λοιπόν είναι το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα του crowdfunding για να κάνουμε εκστρατείες υπερ των LGBTI προσφύγων και μεταναστών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε αφορούσαν την στέγαση, την οικονομική ανεξαρτησία και την ενσωμάτωση αυτών των ατόμων στην κοινωνία. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο πως πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα να κερδίσουν το άσυλο που ζητάνε στις χώρες που πηγαίνουν.

Με το να μοιραζόμαστε γνώμες και πεποιθήσεις γύρω από ποικίλα ζητήματα κατάλαβα πως παρότι έχουμε πολιτιστικές διαφορές όλοι έχουμε κοινές προσδοκίες, φιλοδοξίες, όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Ήταν φανερό λοιπόν ότι καθένας είναι μοναδικός. Καθένας έχει κάποια μοναδικά ταλέντα. Καθένας είναι ξεχωριστός. Και ο καθένας χωριστά θα μου λείψει.

Ο χρόνος περνά, είναι αλήθεια. Οι αναμνήσεις όμως όχι.   Μένουν κολλημένες στο νου μας. Αλλά αυτό είναι καλό. Είναι καλό να θυμόμαστε τα καλά πράγματα της ζωής.To μόνο κακό από όλη την ιστορία είναι πως πιθανότατα δεν θα ξαναδώ άτομα που συνάντησα στην Κροατία και πέρασα εκπληκτικά. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν τους ξαναδώ, είμαι σίγουρος πως δεν θα τους ξεχάσω ποτέ. Η απουσία των νέων μου φίλων με πονάει. Δεν το αρνούμαι. Στην χώρα μου και ίσως και σε άλλες χώρες λέμε ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και όλα τα γιατρεύει. Υποθέτω πως ισχύει, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος δεν θα γιατρέψει την επιθυμία μου να ξαναδώ τους νέους μου φίλους. Αντιθέτως θα μας κάνει πιο ανυπόμονους να δούμε ο ένας τον άλλον ξανά.

Είναι 2 το μεσημέρι, Κυριακή, 11η Μαρτίου του 2018. Ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι επέστρεψα στην όμορφη και ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη. Τα συναισθήματα ήταν μικτά. Χαρούμενος για την τόσο όμορφη εμπειρία αλλά λυπημένος ταυτόχρονα που πέρασαν τόσο γρήγορα όλες οι μέρες εκεί. Μόλις συνειδητοποίησα ότι πέρασα την μισή μέρα να σκέφτομαι κάθε στιγμή της εκδρομής μου και στο τι να γράψω. Η εμπειρία μου από το Erasmus+ ήταν απλά φανταστική. Θα υπάρξουν κι άλλες, είμαι πολύ σίγουρος γι αυτό.

 

---------------------------------------------

Τo παραπάνω άρθρo ανοίκει στον Θωμά Τόσκα, μέλος της ομάδας που ταξίδεψε στη Κροατία για το σχέδιο κατάρτισης "Support LGBTI Migrants', που έλαβε χώρα στις  03-11/03/2018. Το σχέδιο κατάρτισης χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+.

"Ο χρόνος περνά, είναι αλήθεια. Οι αναμνήσεις όμως όχι!", αυτά και άλλα πολλά μας λέει η ομάδα που ταξίδεψε στη Κροατία

Share

Διαβάστε Επίσης

04 Οκτ 2018

Πραγματικά δε ξέρω από που να ξεκινήσω την περιγραφή αυτής της μοναδικής εμπειρίας που έζησα. Καλύτερα ας το πάρουμε από την αρχή. Πιο συγκεκριμένα, με το που...

07 Αυγ 2018

Μια μοναδική εμπειρία έφτασε στο τέλος της αφήνοντας στις αποσκευές μας έντονα, απαράγραπτα και γοητευτικά συναισθήματα κατά την...

07 Αυγ 2018

Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα ήταν game-changing καθώς άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και θεώρησης της διαφορετικότητας και της...

12 Ιουλ 2018

9 μήνες. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν 9 μήνες είναι αρκετοί για να αποκτήσει κανείς μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τρόπου ζωής  σε μια ξένη χώρα. Έχοντας...

12 Ιουλ 2018

Φέρνοντας στο νου μου την – προ ολίγων εβδομάδων- συμμετοχή μου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « From Labour Market to Labour Makers » που έλαβε χώρα στη Σεβίλλη ( 16/...