Τηλ.: 2310 215 629      Mail: info@usbngo.gr | Επικοινωνία
  • English
  • Ελληνικά

''Έμαθα λοιπόν να λέω ναι σε νέα πράγματα και να τα αντιμετωπίζω σαν περιπέτειες!'' Εμπειρίες μιας εθελόντριας στην Λετονία

usbngo 12 Ιουλ 2018

9 μήνες. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν 9 μήνες είναι αρκετοί για να αποκτήσει κανείς μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τρόπου ζωής  σε μια ξένη χώρα. Έχοντας ζήσει 9 μήνες στη Λετονία μέσω του προγράμματος EVS μπορώ να πω ότι ναι είναι αρκετό το διάστημα αυτό για να ζήσεις όμορφα πράγματα, να αποκτήσεις μοναδικές εμπειρίες και να δοκιμάσεις δραστηριότητες που δεν είχες ξαναδοκιμάσει ποτέ. Κοιτώντας πίσω δεν μπορώ παρά να είμαι  ευγνώμων για όσα έζησα.

Η Λετονία είναι μία ιδιαίτερη χώρα. Είναι αρκετά μικρή αλλά κρύβει υπέροχα μέρη. Είναι καταπράσινη με πανέμορφες λίμνες και πάρκα. Τα περισσότερα μέρη που αξίζει να δει κανείς στη Λετονία σχετίζονται πάντα με τη φύση. Ένα επίσης υπέροχο γεγονός είναι ότι οι εποχές είναι ευδιάκριτες: το φθινόπωρο χαρίζει υπέροχα κόκκινα και κίτρινα χρώματα στα δέντρα, ο χειμώνας ντύνει όλη τη χώρα στα λευκά, η άνοιξη –αν είναι κανείς τυχερός όπως εγώ φέτος- τη φωτίζει συνέχεια και κάνει τα πάντα να ανθίζουν και το καλοκαίρι είναι καταπράσινο, με ζέστη και κόσμο παντού!

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, λέει το ρητό και αυτές είναι πραγματικά όμορφες εικόνες. Ίσως κάποιος φανταστεί ότι όλα ήταν ιδανικά όλους αυτούς τους μήνες. Δεν ήταν έτσι όμως. Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη το χειμώνα στη Λετονία. Έχει πολύ κρύο και χιονίζει σχεδόν όλους τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να κάνεις κάποια βόλτα στην πόλη κυρίως λόγω του κρύου αλλά και του ότι ο κόσμος μένει στα σπίτια του και δεν κυκλοφορεί έξω. Πολλές φορές λοιπόν μαζί με τις άλλες εθελόντριες που κάναμε παρέα προσπαθούσαμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι είχε κρύο και να κάνουμε κάποιες κοντινές εκδρομές. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι εύκολο να κάνεις βόλτα σε χιονισμένες αλλά ερημωμένες –φαινομενικά τουλάχιστον- πόλεις.

Είναι αναμενόμενο ότι ζώντας σε μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης το χειμώνα θα επηρεαστεί σημαντικά η διάθεση και η ψυχολογία σου. Ενώ είμαι χαρούμενος και αισιόδοξος  άνθρωπος, αυτό το χειμώνα δυσκολεύτηκα αρκετά ομολογώ. Δυσκολευόμουν να βρω το κίνητρο να κάνω κάτι που με έκανε να νιώσω καλύτερα καθημερινά. Πρώτη φορά ζούσα σε μια τέτοια χώρα και κου έλειπαν πολύ οι συνήθεις των Ελλήνων, όπως μια βόλτα, ένας καφές κτλ. Αυτό δε σημαίνει ότι στη Λετονία δεν πίνουν καφέ προφανώς, απλά ζούσα σε μια αρκετά μικρή πόλη που δεν προσφέρει πολλές επιλογές για τους νέους. Αυτό που κατάλαβα όμως είναι ότι το άλφα και το ωμέγα είναι να βλέπεις την καθημερινότητά σου με μια αισιόδοξη ματιά, όσο δύσκολες κι αν είναι οι καταστάσεις γύρω σου αλλά και να δημιουργείς σχέσεις με ανθρώπους και να κάνεις πράγματα με αυτούς. Είμαι πολύ ευγνώμων που ζούσα με άλλες εθελόντριες τόσο στο ίδιο σπίτι όσο και στην ίδια πόλη γιατί πολλές φορές με βοήθησαν να ξεπεράσω την κακή μου διάθεση και να κάνουμε κάτι μαζί. Γιατί παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας είναι δύσκολος κρύβει κι αυτός ομορφιές και πρέπει να έχεις τα μάτια ανοιχτά για να τις δεις.

Ξεπερνώντας λοιπόν τις όχι και τόσο εύκολες καιρικές συνθήκες κάναμε διάφορα πράγματα. Όπως οι περισσότερες πρωτεύουσες έτσι και η Ρίγα προσφέρει πολλά πολιτιστικά δρώμενα είτε μέσω των μουσείων είτε μέσω διάφορων event είτε και διάφορων συναυλιών. Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε απίστευτες παραστάσεις στην Εθνική Όπερα στη Ρίγα σε πολύ οικονομικές τιμές, οι οποίες ξεκινάνε από 5 ευρώ και το ακριβότερο εισιτήριο δεν ξεπερνούσε τα 30 ευρώ!

Εκτός του ότι επισκεφτήκαμε διάφορους πολιτιστικούς χώρους, το EVS μας έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε τόσο σε διάφορες πόλεις της Λετονίας όσο και σε άλλες χώρες. Κάτι περίεργο συμβαίνει όταν είσαι στο εξωτερικό: έχεις την ενέργεια και τη θέληση να γνωρίσεις όσο περισσότερα μέρη γίνεται στη χώρα που μένεις. Και αυτό είναι κάτι που το ένιωθαν όλοι οι εθελοντές που γνώρισα, επομένως μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε μαζί τόσο εντός όσο και εκτός της Λετονίας.

Το EVS όμως δεν είναι μόνο εκδρομές και ταξίδια, είναι και δουλειά! Όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο μου δούλευα στο Smarde σε ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη Tukums όπου έμενα όλο αυτό το διάστημα! Ήμουν βοηθός στο νηπιαγωγείο καθώς και στο δημοτικό του χωριού, αλλά κυρίως δούλευα στο νηπιαγωγείο όπου ήμουν περισσότερο χρήσιμη. Εκτός της δουλειάς μου στο σχολείο, μαζί με τις υπόλοιπες εθελόντριες βοηθήσαμε άλλους εθελοντές στα project τους, ενημερώσαμε κάποια σχολεία για το EVS και κάναμε μια σειρά  συναντήσεων στο σχολείο της πόλης μας με τους τελειόφοιτους μαθητές, συζητώντας στα αγγλικά για το σύστημα εκπαίδευσης.  Εκτός αυτών στο τέλος του προγράμματος ο κάθε εθελοντής πρέπει να πραγματοποιήσει το δικό του τελικό project. Εγώ καθώς πήγαινα σε 2 σχολεία έκανα 2 project: ένα στο δημοτικό που χωριζόταν σε 3 υπο-δραστηριότητες και ένα στο νηπιαγωγείο.

Στο δημοτικό έκανα 3 διαφορετικές πολιτισμικές δραστηριότητες σχετικά με 3 διαφορετικές χώρες σε 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη χώρα ήταν η Γερμανία όπου με τη βοήθεια 3 εθελοντριών (από τη Γερμανία) οργανώσαμε μια σειρά σταθμών- όπου ο κάθε σταθμός αντιπροσώπευε μια περιοχή της Γερμανίας- από όπου οι μαθητές έπρεπε να περάσουν και να ολοκληρώσουν μια «εργασία», όπως να ζωγραφίσουν κάτι, να φτιάξουν ένα παζλ, να παίξουν παντομίμα και να βρουν τις λέξεις, να φτιάξουν μια ιστορία. Σε κάθε σταθμό έπαιρναν δώρο μια γερμανική λέξη την οποία κολλούσαν σε ένα χάρτη της Γερμανίας στον οποίο έπρεπε να χρωματίσουν κάθε σταθμό- περιοχή που επισκέπτονταν. Στο τέλος τα παιδιά είχαν φτιάξει έναν πολύχρωμο χάρτη και έμαθαν λέξεις στη γερμανική γλώσσα.

Η δεύτερη χώρα που επέλεξα ήταν η Ιταλία καθώς έκανα παρέα με 2 εθελοντές Ιταλούς που τα πηγαίναμε πολύ καλά. Αποφασίσαμε να δείξουμε στα παιδιά την ιταλική κουλτούρα μέσω της τέχνης: τα παιδιά έγιναν ζωγράφοι για μια ώρα και συγκεκριμένα προσπάθησαν να γίνουν ο Μιχαήλ Άγγελος! Αρχικά τους μιλήσαμε για το γνωστό ζωγράφο και την Καπέλα Σιξτίνα. Είχαμε κολλήσει λευκά χαρτιά κάτω από τα θρανία τους και τους ζητήσαμε να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει και να ζωγραφίσουν ότι εκείνα επιθυμούσαν. Στο τέλος, τα παιδιά κόλλησαν τις εκπληκτικές ζωγραφιές τους στον τοίχο φτιάχνοντας τη δικιά τους Καπέλα Σιξτίνα.

Τέλος η τελευταία δραστηριότητα έφερε τα παιδιά σε επαφή με τη Σλοβακία και έγινε με τη βοήθεια 2 εθελοντριών! Σκοπός ήταν τα παιδιά μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων να αποκτήσουν το πιστοποιητικό σλοβάκικης ταυτότητας! Μετά από κάθε δραστηριότητα που ολοκλήρωναν έπρεπε να πάρουν το κατάλληλο αυτοκόλλητο και να το κολλήσουν στο πιστοποιητικό που τους είχαμε δώσει εξαρχής. Οι δραστηριότητες ήταν ενδιαφέρουσες και διαδραστικές όπως χορός, ζωγραφική, παιχνίδι λέξεων.

Όσον αφορά τη δραστηριότητα στο νηπιαγωγείο αποφάσισα να οργανώσω Ολυμπιακούς Αγώνες για τα παιδάκια! Καθώς τα παιδιά ήταν από 2 έως 4 χρόνων προσπάθησα να βρω παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους. Έφτιαξα κότινους ελιάς από χαρτόνι και μετάλλια ως τα βραβεία των παιδιών για τη συμμετοχή τους. Επίσης, έφτιαξα την Ολυμπιακή φλόγα και πριν ξεκινήσουμε με τα παιδιά την τοποθετήσαμε στη μέση της αυλής, ώστε να καίει καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων.

Όπως είδατε το EVS είναι πάρα πολλά πράγματα, ταξίδια με φίλους σε νέα μέρη, νέες εμπειρίες διαφορετικές και ενδιαφέρουσες.

Όμως το πιο σημαντικό πράγμα που μου έμαθε το EVS είναι να δοκιμάζω καινούρια πράγματα που είτε φοβόμουν να δοκιμάσω είτε δεν είχα ξαναδοκιμάσει.

Όπως την πεζοπορία 30 χλμ που επιχειρήσαμε με τις άλλες εθελόντριες, που ενώ στην αρχή έμοιαζε τρελό και ήμασταν στο τσακ να τα παρατήσουμε καθώς έβρεχε, συνεχίσαμε και τα καταφέραμε!

Χάρη στην υπέροχη μέντορά μου την Ελίνα γνώρισα τους ανθρώπους της χώρας και τις συνήθειές τους, την ιστορία της χώρας, τις ομορφιές της και δοκίμασα νέες εμπειρίες! Κάναμε βαρκάδα σε μια υπέροχη λίμνη και διασχίσαμε με τα ποδήλατα 21 χλμ με σκοπό να φτάσουμε στη θάλασσα!

Έμαθα λοιπόν να λέω ναι σε νέα πράγματα και να τα αντιμετωπίζω σαν περιπέτειες, όπου κάτι μου μαθαίνουν.

Έτσι ο καιρός πέρασε τόσο γρήγορα και τόσο όμορφα που όταν έφτασε η ώρα να φύγω δεν ήθελα! Παρ’ όλες τις δυσκολίες στο τέλος ένιωθα σπίτι μου τη χώρα αυτή. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει το "σπίτι" του οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να το τολμήσει.Η εμπειρία αυτή όμως μου έμαθα κάτι πολύ σημαντικό: να έχω υπομονή. Όταν μια κατάσταση είναι άσχημη δε σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα έτσι. Σαφώς μπορείς να παρέμβεις όσο μπορείς, είναι κάποια πράγματα όμως που πολλές φορές είναι πάνω από τις δυνάμεις μας και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Κάνοντας υπομονή λοιπόν και λέγοντας ναι σε νέες εμπειρίες, άρχισα να βλέπω τα όμορφα στοιχεία της χώρας αυτής, να νιώθω ευγνωμοσύνη για την καλοσύνη και την αποδοχή που είχα από τους συνεργάτες μου στο νηπιαγωγείο, για την παρέα της Ελίνας (μέντορας) και την παρέα των εθελοντών, που με πολλούς γίναμε φίλοι.


------------------------------------------------------------------

Το παραπάνω άρθρο ανοίκει στην Αλεξάνδρα Μπαλή, η οποία προσέφερε εθελοντικά την εργασία της στη Ρίγα της Λετονίας, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος European Voluntary Service. To πρόγραμμα EVS χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+.

''Έμαθα λοιπόν να λέω ναι σε νέα πράγματα και να τα αντιμετωπίζω σαν περιπέτειες!'' Εμπειρίες μιας εθελόντριας στην Λετονία
''Έμαθα λοιπόν να λέω ναι σε νέα πράγματα και να τα αντιμετωπίζω σαν περιπέτειες!'' Εμπειρίες μιας εθελόντριας στην Λετονία
''Έμαθα λοιπόν να λέω ναι σε νέα πράγματα και να τα αντιμετωπίζω σαν περιπέτειες!'' Εμπειρίες μιας εθελόντριας στην Λετονία
''Έμαθα λοιπόν να λέω ναι σε νέα πράγματα και να τα αντιμετωπίζω σαν περιπέτειες!'' Εμπειρίες μιας εθελόντριας στην Λετονία
''Έμαθα λοιπόν να λέω ναι σε νέα πράγματα και να τα αντιμετωπίζω σαν περιπέτειες!'' Εμπειρίες μιας εθελόντριας στην Λετονία

Share

Διαβάστε Επίσης

07 Αυγ 2018

Μια μοναδική εμπειρία έφτασε στο τέλος της αφήνοντας στις αποσκευές μας έντονα, απαράγραπτα και γοητευτικά συναισθήματα κατά την...

07 Αυγ 2018

Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα ήταν game-changing καθώς άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και θεώρησης της διαφορετικότητας και της...

12 Ιουλ 2018

Φέρνοντας στο νου μου την – προ ολίγων εβδομάδων- συμμετοχή μου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « From Labour Market to Labour Makers » που έλαβε χώρα στη Σεβίλλη ( 16/...

06 Ιουλ 2018

Αυτή την άνοιξη (Απρίλης-Ιούνης) είχα την ευκαιρία να ζήσω στην Πολωνία για 2 μήνες, στην όμορφη πόλη του Leszno, συμμετέχοντας στο...

04 Ιουλ 2018

Ξεχωριστή εμπειρία, μοναδικοί άνθρωποι, εξαιρετική διοργάνωση, είναι ένας σύντομος απολογισμός για τη συμμετοχή μου στο Erasmus+ Youth Exchange «More Mosaic...

25 Ιουν 2018

Έτσι και αλλιώς ούτε και γω ξέρω πως βρέθηκα εδώ, λέει ο Παυλίδης και κάπως έτσι πάει και η δικιά μου ιστορία. Είναι δύσκολο να περιγράψω τι έχει συμβεί από τότε...