
Ο όρος «ανθεκτική πόλη» αναφέρεται σε μία πόλη που είναι σε θέση να ανταπεξέρχεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και να απορροφά κραδασμούς που εμφανίζονται και διασπούν τη συνοχή του κοινωνικοοικονομικού ιστού και απειλούν τη βιωσιμότητα του. Στόχος είναι να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να διατηρούνται ουσιαστικά οι ίδιες δομές, λειτουργίες, συστήματα και ταυτότητα στην πόλη.
Αναφορικά με το πρόγραμμα, μέσω αυτού του δομημένου διαλόγου, δίνεται η ευκαιρία σε νέους να αναμειχθούν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης ως ανθεκτικής πόλης με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν. Δίνεται έμφαση να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των νέων με παράλληλη ενδυνάμωση του ρόλου τους και ανάληψη ευθυνών από αυτούς.Η όλη διαδικασία είναι ανοιχτή και σε άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεις νεολαίας. Όπως επισήμως περιγράφεται, η Θεσσαλονίκη είναι πόλη με νεανικό χαρακτήρα και ως τέτοια θα πρέπει να δώσει έμφαση και να προωθήσει περαιτέρω την ιδέα αυτή.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές για ένα δομημένο διάλογο εμπλέκοντας στη δημιουργία του παράγοντες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας.Προωθείται η ενεργός συμμετοχή των νέων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Οι νέοι καλούνται να συμβάλλουν τόσο στο σχεδιασμό και την θεώρηση των επιμέρους φάσεων της εξέλιξης της διαδικασίας, στην υλοποίηση του, όσο και στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του μετά την ολοκλήρωση.
Επιπλέον, σχετικά με τις περισσότερες αποφάσεις είναι δυνατό να λαμβάνονται από νέους από κοινού με την πολιτεία και με τον τρόπο αυτό να πραγματώνεται η γνήσια ιδιότητα του ενεργού πολίτη.