Έλα να γνωρίσεις το πρώτο ψηφιακό λεξικό της νοηματικής γλώσσας 19/11/2020

Έλα να γνωρίσεις το πρώτο ψηφιακό λεξικό της νοηματικής γλώσσας 19/11/2020

Όλα
Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

Οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων σε καλούν να πάρεις μέρος σε ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαστήριο παρουσίασης του πρώτου ψηφιακού λεξικού νοηματικής γλώσσας. Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 18:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom (θα αποσταλθεί ηλεκτρονικός σύνδεσμος)

Η παρούσα πρόταση θα αποτελεί ένα βιωματικό εργαστήριο με διττό σκοπό. Αφενός να εξοικειώσει τα ακούοντα άτομα με τη χρήση της ΕΝΓ και αφετέρου να παρουσιάσει το διαδικτυακό ηλεκτρονικό λεξικό νοηματικών γλωσσών Spreadthesign. Το Spreadthesign χρηματοδοτείται από το Erasmus+ πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Ενωμένες Κοινωνίες Βαλκανίων συμμετέχουν από το 2017 στο πρόγραμμα “Spreadthesign - SYRIA”, που μεταξύ άλλων ως αντικειμενικό σκοπό έχει την ανάπτυξη του λεξικού στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.  Το πρόγραμμα “Spreadthesign - SYRIA” ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020, με τη φάση της διάχυσης των αποτελεσμάτων του στο ευρύ κοινό. 

To εργαστήριο αυτό έχει ιδιαίτερη συνάφεια με την πολυγλωσσία, καθώςη Ελληνική Νοηματική γλώσσα έχει το δικό της λεξιλόγιο, δικούς της γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες και δικά της πολιτισμικά στοιχεία που τη διέπουν. Οι Κωφοί/ες είναι συχνά άτομα δίγλωσσα ή πολύγλωσσα, με την ΕΝΓ ως μητρική τους γλώσσα. 

Οι συμμετέχοντες/ουσες του εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα των Κωφών και την ΕΝΓ. Θα μάθουν τους μύθους και τις αλήθειες που περιβάλλουν την κουλτούρα των Κωφών και την ΕΝΓ και μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης θα επικοινωνήσουν οι ίδιοι/ες τους χρησιμοποιώντας νοήματα, με την υποστήριξη του εργαλείου Spreadthesign. 

Το εργαστήριο θα χωρίζεται σε τρεις φάσεις: δραστηριότητες γνωριμίες/σπάσιμου πάγου, σύντομη παρουσίαση της ΕΝΓ και του λεξικού spreadthesign με πολυτροπικό περιεχόμενο καθώς και μία βιωματικη δραστηριότητα που βασίζεται στην εικονικότητα της νοηματικής γλώσσας. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί με τη συνεργασία Κωφών και ακουόντων και θα ειναι προσβάσιμο προς όλους/όλες. Θα στηρίζεται από διερμηνέα της ΕΝΓ. 

Πρόκειται να διεξαχθούν δραστηριότητες εξοικείωσης του κοινού με την Ελληνική Νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ). Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν warm-up activities, επαφή με βασικά νοήματα της ΕΝΓ καθώς επίσης και παρουσίαση του ηλεκτρονικού λεξικού νοηματικών γλωσσών spreadthesign για περαιτέρω εκμάθηση τόσο της ΕΝΓ όσο και άλλων νοηματικών γλωσσών.  

Αν θέλεις να πάρεις μέρος στο εργαστήριο, τότε συμπλήρωσε την φόρμα που θα βρεις ΕΔΩ!!! Προθεσμία εκδήλωσης συμμετοχής 17/11/2020

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr