Τηλ.: 2310 215 629      Mail: info@usbngo.gr | Επικοινωνία
  • English
  • Ελληνικά

Πυξίδα συμμετέχοντα

Ακολουθεί ένα φυλλάδιο, που θα λύσει όλες σου τις απορίες! Στόχος του να σε βοηθήσει να μην αποπροσανατολιστείς στον κυκεώνα των άχρηστων πληροφοριών που κυκλοφορούν εκεί έξω. Με λίγα λόγια, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εύκολα και γρήγορα πως μπορείς και εσύ να συμμετάσχεις στα προγράμματα κινητικότητας!

ΒΗΜΑ 1ο 

  • Πώς επιλέγω σε ποιο πρόγραμμα να κάνω την αίτηση μου;

Ενδεχομένως πάντα να ήθελες να πας στην Πορτογαλία ή στην Ιταλία, όμως δεν θα πρέπει η χώρα να είναι ο πρώτος παράγοντας για την επιλογή κάποιου προγράμματος. Βέβαια, κάθε ένα πρόγραμμα έχει και τα στοιχεία του ταξιδιού - θα γνωρίσεις καινούρια μέρη, κουλτούρες, γεύσεις και θα αποκτήσεις εμπειρίες - αλλά παράλληλα θα εξρευνήσεις μια θεματική και θα αποκτήσεις καινούριες δεξιότητες. Προσπάθησε λοιπόν να επιλέξεις ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρύνεται και στα ενδιαφέροντα σου, μιας και για μερικές μέρες ή εβδομάδες θα πρέπει όχι μόνο να το παρακολουθήσεις αλλά και να συμμετέχεις ενεργά όλες τις φάσεις του. Οπότε, το κλειδί είναι η ισοροπία - και να είσαι σίγουρος/ή πως θα περάσεις υπέροχα και θα μάθεις ενδιαφέροντα πράγματα σε προγράμμματα που υλοποιούνται σε χώρες και προορισμούς που δεν σκέφτηκες να πας ποτέ!

Εφόσον βρήκες το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει, πριν κάνεις αίτηση βεβαιώσου ότι είσαι διαθέσιμος/η τις ημέρες του προγράμματος και ίσως μία-δύο μέρες πριν ή μετά.  Επίσης, βεβαιώσουμε πως θα μπορέσεις να καλύψεις το κόστος των εισιτηρίων καθώς και το κόστος συμμετοχής - με το οποίο δεσμεύεσαι κάνοντας την αίτηση, εφόσον βέβαια επιλεγείς. Τα εισιτήρια αγοράζονται από εσένα, πάντα με πρότερη συνεννόηση με το φορέα υποδοχής εντός σύντομου διαστήματος μετά την επιλογή σου. Το κόστος των εισιτηριών θα καλυφθεί μέχρι και το ποσό που αναφέρεται στο κάθε κάλεσμα.

ΒΗΜΑ 2ο

  • Πώς συμπληρώνω την αίτηση μου;

Σε κάθε κάλεσμα περιλμβάνεται και ένα link στο infopack του προγράμματος, το οποίο βασικά περιέχει όλες τις πληροφορίες που χριάζεται να γνωρίζεις - για το ίδιο το πρόγραμμα, τους στόχους του, το προφίλ των συμμετεχόντων, το που θα γίνει, καθώς και άλλες πρακτικές πληροφορίες. Εφόσον το διαβάσεις θα έχεις μια πιο συνολική εικόνα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάτι που θα σε βοηθήσει όχι μόνο να καταλάβεις αν σε ενδιαφέρει τελικά, αλλά θα σε βοηθήσει να συμπληρώσεις και την αίτηση. Την αίτηση τη συμπληρώνεις μόνο στα αγγλικά - αυτές στα ελληνικά δεν αξιολογούνται. 

Γράψε  το αυθεντικό σου κίνητρο, δεν έχει σημασία μία ακαδημαϊκή τεκμηρίωση, ούτε γράφεις έκθεση ιδεών. Απάντησε συγκεκριμένα και με ειλικρίνεια - μιας και αυτό που θα αξιολογήσουμε στο τέλος είναι το πόσο ισχυρά είναι τα κίνητρα σου σε σχέση με τη θεματική του εκάστωτε προγράμματος. Ειδικά στις ανταλλαγές νέων, η πρότερη εμπειρία δεν είναι απαραίτητη.          

ΒΗΜΑ 3ο

  • Επιλογή συμμετεχόντων.

Κάθε πρόγραμμα ζητάει υποψηφίους με διαφορετικά κριτήρια - είτε εμπειρίας, είτε ηλικιακά, είτε άλλα. Αυτά περιγράφονται πάντα στο infopack. Σε γενικές πάντως για τις ανταλλαγές νέων προτιμούνται άτομα μικρότερης ηλικίας με μικρή ή καθόλου εμπειρία, ενώ για τα σχέδια κατάρτισης άτοαμ λίγο μεγαλύτερα με κάποια εμπειρία στα προγράμματα ή στην συγκεκριμένη θεματική. Μεταξύ άλλων κριτήρια είναι το φύλο, η ηλικία και ο τόπος διαμονής - πάντα προσπαθούμε να υπάρχει ισοροπία στα φύλα των συμμετεχόντων, δίνεται προτεραιότητα σε νέους από απομακρυσμένες περιοχές με λιγότερες ευκαιρίες αλλά και σε άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το πιο σημαντικό όμως είναι το κίνητρο σου, γιατί θέλεις εσύ να συμμετέχεις σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι σε άλλο.

Σύντομα μετά το πέρας της ημερομηνίας που έχει τεθεί, θα αξιολογήσουμε τις αιτήσεις και θα επικοινωνήσουμε τόσο με τους επιλεχθέντες όσο και με όσους είναι σε σειρά προτεραιότητας. Εφόσον θα σε επιλέξουμε θα σου σταλθεί email για επιβεβαίωση της συμμετοχής σου, εφόσον δεν απαντήσεις εντός ενός διαστήματος η συμμετοχής σου θα ακυρωθεί και θα περάσουμε στο επόμενο άτομο σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας. Από εκεί και πέρα, τα άτομα που θα επιλεγούν για το κάθε ένα από τα προγράμματα θα γνωριστούν μεταξύ τους και θα ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας.

ΒΗΜΑ 4ο

  • Κόστος συμμετοχής

Τα προγράμματα είναι επιδοτούμενα στο μεγαλύτερο μέρος τους. Υπάρχει κόστος συμμετοχής 20-50 ευρώ ανάλογα το πρόγραμμα, για τον φορέα αποστολής και τις λειτουργικές του ανάγκες. Με τη συμπλήρωση της αίτησης αποδέχεσαι και το κόστος συμμετοχής το οποίο αναγράφετε στο κάλεσμα και δεσμεύεσαι με τη καταβολή του πριν από τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επικοινώνησε το συντομότερο με το φορέα και ενημέρωσε ώστε να πάρεις μία παράταση για την αποπληρωμή (η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται μετά το πρόγραμμα). Ενδεχομένως να υπάρχει και κάποιο ποσό συμμετοχής για το φορέα υποδοχής, σε κάθε πρόγραμμα αυτό διευκρινίζεται εκ των προτέρων. Δεν θα πληρώσεις ποτέ και τίποτα χωρίς να πάρεις απόδειξη.

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σου, το κόστος συμμετοχής δεν επιστρέφεται. 

ΒΗΜΑ 5ο

  • Μεταφορά

Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του ταξιδιού σου όπως και για την αγορά των εισιτηρίων είσαι εσύ. Μπορείς να μας ρωτήσεις κάποια πληροφορία ή να έρθεις σε επαφή με τους άλλους συμμετέχοντες και να κλείσετε μαζί, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν κλείσεις κάποιο εισιτήριο πρέπει να έρθεις σε επαφή με το φορέα που διοργανώνει το πρόγραμμα έτσι ώστε να τα εγκρίνει. Γενικότερα, θεωρούμε πως το να ξέρει κανείς να διοργανώνει μόνος/η του/της ένα ταξίδι είναι μια χρήσιμη δεξιότητα.

Το κόστος των εισιτηρίων καλύπτεται μέχρι ένα ορισμένο ποσό, ανάλογα τη χιλιομετρική απόσταση της χώρας διαμονής από τη χώρα που θα γίνει το πρόγραμμα. Το ποσό αυτό αναφέρετε τόσο στο κάλεσμα όσο και στο infopack του προγράμματος. Εφόσον τα εισιτήρια σου υπερβούν αυτό το ποσό, καλύπτεις εσύ τη διαφορά – αντίστοιχα στις περισσότερες περιπτώσεις αν ξοδέψεις λιγότερα θα πάρεις πίσω όσα ξόδεψες και όχι το σύνολο του ποσού που θα μπορούσε να καλυφθεί.

Όλα τα μέσα μεταφοράς μπορούν να καλυφθούν – εκτός από ταξί – εφόσον έχεις την αντίστοιχη απόδειξη. Είναι πολύ σημαντικό να φυλάξεις τόσο τις αποδείξεις όσο και τα ενδεχόμενα boarding pass γιατί χάρη σε αυτά θα μπορέσει ο φορέας που διοργανώνει το πρόγραμμα να καλύψει τα εισιτήρια σου.

ΒΗΜΑ 6ο

  • Πρόγραμμα

Κάποια στιγμή πριν από τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα, θα διοργανωθεί Συνάντηση Προετοιμασίας για όλα τα προγράμματα κινητικότητας στο γραφείο μας στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για παρακολούθηση της συνάντησης μέσω Skype.

Συνηστούμε πάντα, πριν την αναχώρηση για κάποιο πρόγραμμα να έχεις φροντίσει για την έκδοση Ευρωπαικής Κάρτας Υγείας. Για την έκδοση της μπορείς να επικοινωνήσεις με το ασφαλιστικό σου ταμείο, ενώ η διαδικασία της έκδοσης είναι γρήγορη και η κάρτα δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σου σε κάθε πρόγραμμα έχει κάποια δικαιώματα και κάποιες υποχρεώσεις. Αυτά, αναλυτικά μπορείς να τα βρεις εδώ.

ΒΗΜΑ 7ο

  • YouthPass

Είναι από τα πολύ σημαντικά, να γνωρίζεις ότι πέρα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα πάρεις με τη συμμετοχή σου σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας, θα πάρεις και αυτό το έγγραφο. Το YouthPass είναι το μόνο αναγνωρισμένο πιστοποιητικό στην Ευρωπαική Ένωση το οποίο πιστοποιεί τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσα από τη μη τυπική μάθηση. Στο YouthPass, εσύ ο ίδιος θα αξιολογήσεις τι κέρδισες από το πρόγραμμα με βάση τις 8 δεξιότητες κλειδιά που έχει θεσπίσει ως κριτήρια αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

BHMA 8ο  

  • Μετά το πρόγραμμα

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, και ειδικά εφόσον συμμετείχες σε σχέδιο κατάρτισης είτε ως αρχηγός ομάδας σε ανταλλαγή νέων, θα λάβεις ένα link στο email σου, το οποίο θα σε οδηγήσει σε μια φόρμα αξιολόγησης. Σε αυτή τη φόρμα θα κληθείς να αξιολογήσεις τόσο τη ποιότητα του προγράμματος όσο και κάποια πρακτικά ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό να συμπληρώσεις τη φόρμα αυτή ειλικρινά, αναφέροντας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά.

Εμείς από τη πλευρά μας θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη είτε να εμπλακείς στις δράσεις μας ως εθελοντής/ιά, ενώ είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασίας σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

Θα θέλαμε επίσης μετα την επιστροφή σου από το πρόγραμμα, ένα μικρό κείμενο/άρθρο σχετικά με την εμπειρία σου και ξεχωριστά 2-3 φωτογραφίες. Εφόσον το κείμενο είναι στα ελληνικά θα αναρτηθεί και στη σελίδα μας στο facebook, ενώ αν είναι στα αγγλικά στο ηλεκτρονικό περιοδικό που διατηρούν οι εθελοντές μας, το Balkan Beats