Το έργο “Youth Peace Ambassadors of Non Formal Learning - phase 2” (YAMNFL 2) αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου έργου “Youth Ambassadors of Non Formal Learning” που υλοποιήθηκε από 11/2020 έως 05/2022, και εγκρίθηκε από το πρόγραμμα ERASMUS-ΥOUTH-2019-CB. Η δεύτερη φάση του προγράμματος συμπεριλαμβάνει 6 εταίρους και 6 συνδεδεμένους εταίρους από χώρες του προγράμματος και των Δυτικών Βαλκανίων (WB). Σκοπός του προγράμματος είναι να εμπλέξει τους νέους σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης (NFL) και να ενισχύσει τις ικανότητες των νέων στην αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτώνται από τη μη τυπική μάθηση. Έτσι, στοχεύει στην βελτίωση των δεξιοτήτων τους μέσω καινοτόμων μεθόδων που θα συμβάλλουν στην αύξηση της απασχολησιμότητάς τους στην Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια.
Στις 20/12/2012, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε σύσταση (2012/C 398/01) καλώντας τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τρόπους αναγνώρισης της μη τυπικής μάθησης (NFL). Έκτοτε, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στα κράτη-μέλη, αλλά ανάλογες δράσεις δεν υλοποιήθηκαν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε να εμπλέξουμε:
-ΜΚΟ νεολαίας, υπεύθυνες για την ανάπτυξη δράσεων μη τυπικής μάθησης
-Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, που εργάζονται με μειονεκτούσες ομάδες με έμφαση στη νεολαία
-Δημόσιους φορείς, που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων πολιτικών
-Ιδιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και της αναγνώρισης των ικανοτήτων μη τυπικής μάθησης από τους εργοδότες
-Τους Νέους
Οι ωφελούμενοι του έργου θα συμμετάσχουν σε μια διετή διαδικασία απόκτησης γνώσεων για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονταιστις τοπικές πραγματικότητες τους, για τα χαρακτηριστικά της NFL που ενισχύουν την (αυτο)απασχολησιμότητα, για τη συλλογή επιτυχημένων ιστοριών, για την ανάπτυξη εξειδικευμένων εργαλείων και μεθόδων, καθώς και για την κατάρτιση τους ώστε να εργαστούν άμεσα στον τομέα.
Με βάση τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στην πρώτη φάση, το έργο θα εμπλέξει τους ήδη “youth ambassadors of non formal learning” και θα εισαγάγει νέους ωφελούμενους από 6 κράτη, καλύπτοντας ισότιμα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις ικανότητές τους αλλά και θα δράσουν σε τοπικό επίπεδο.
Το έργο ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2025, εμπλέκοντας άμεσα εταίρους και συνδεδεμένους εταίρους από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Η σύμπραξη
Udruzenje Agencija Lokalne Demokratije Iz Mostara, Βοσνία Ερζεγοβίνη
(Συντονιστής Φορέας)
United Societies Of Balkans, Ελλάδα
Iuventa Nevladina Organizacija Udruzenje, Σερβία
Asocijacija Za Demokratski Prosperitet- Zid Udruzenje, Μαυροβούνιο
Shoqata Youth 4 Society, Αλβανία
Επίσκεψη μελέτης Study Visit of CSOs in Novi Sad, Serbia
Οι στόχοι της επίσκεψης μελέτης είναι οι συμμετέχοντες να συζητήσουν και να μοιραστούν εμπειρίες , να επισκεφθούν δυνητικές κοινωνικές επιχειρήσεις, να συγκρίνουν παραδείγματα από άλλες χώρες και να μοιραστούν τα βασικά βήματα για την επίτευξη αλλαγών στις κοινότητές τους. Στόχος είναι η συλλογή καλών πρακτικών και η προετοιμασία ενός συνόλου συστάσεων προς τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να κατανοήσουν πώς οι διαδικασίες μη τυπικής μάθησης (NFL) μπορούν να βελτιώσουν τις τοπικές κοινότητες και να υποστηρίξουν τη συνεχή δράση και συμμετοχή των νέων μέσω διαφόρων μηχανισμών. Αυτή η μέθοδος ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών προσφέρει μια θετική ευκαιρία για όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να μεταφέρουν τεχνογνωσία, να μοιραστούν ιδέες και επιτυχημένα παραδείγματα, και να αποκτήσουν γνώσεις για την προώθηση θετικών κοινωνικών αλλαγών για τους νέους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και την ευρύτερη κοινότητα. Η επίσκεψη θα διαρκέσει 4 εργάσιμες ημέρες και 2 ημέρες ταξιδιού, με τη συμμετοχή 2 ατόμων από κάθε οργανισμό εταίρο, 1 άτομο από συνεργαζόμενο οργανισμό και 2 υποστηρικτικού προσωπικού, συνολικά 20 άτομα.