VEBY: Εικονικές Ανταλλαγές για τη Βαλκανική Νεολαία
Το εν εξελίξει έργο Erasmus+ (2023-2025) "Virtual Exchanges for Balkan Youth" (VEBY) είναι μια απάντηση στα πιεστικά ζητήματα της παραπληροφόρησης, της πόλωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού και των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Το VEBY είναι μια μετασχηματιστική πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τους νέους στα Βαλκάνια μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, της ανθεκτικότητας απέναντι στην παραπληροφόρηση και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Το έργο VEBY προέκυψε ως άμεση απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα νεαρά άτομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και των μακροχρόνιων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή των Βαλκανίων. Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίζει την ανάγκη για ψηφιακό αλφαβητισμό και εποικοδομητική δέσμευση, ιδίως μεταξύ περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως οι εθνικές μειονότητες και οι οικονομικά μειονεκτούντες νέοι.
Στόχοι του έργου
Ενδυνάμωση μέσω ψηφιακών δεξιοτήτων: Το VEBY επιδιώκει να εξοπλίσει τους νέους με βασικές ψηφιακές δεξιότητες, επιτρέποντάς τους να περιηγηθούν αποτελεσματικά στο ψηφιακό τοπίο και να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση.
Ένταξη και ποικιλομορφία: Το έργο στοχεύει να διασφαλίσει τη συμπερίληψη των νέων με διαφορετικό υπόβαθρο, δημιουργώντας κατευθυντήριες γραμμές και προσφέροντας κατάρτιση σε εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας και εκπαιδευτικούς. Τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν τη συμμετοχή στις εικονικές ανταλλαγές νέων, προωθώντας ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον.
Προώθηση της ψηφιοποίησης: Το VEBY δίνει έμφαση στην εισαγωγή των συμμετεχόντων σε διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία για τη μη τυπική εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των ψεύτικων ειδήσεων Αυτή η ψηφιακή εστίαση συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υποστηρίζοντας τις εικονικές ανταλλαγές έναντι της φυσικής κινητικότητας.
Συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή: Το έργο ενθαρρύνει τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των νέων, επιτρέποντάς τους να ανταλλάσσουν απόψεις, να συζητούν τοπικές και εθνικές ανησυχίες και να συμμετέχουν στη συνδημιουργία μιας διαδικτυακής διάσκεψης που προασπίζεται την ενότητα, την ενεργό συμμετοχή, την ένταξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το VEBY ακολουθεί μια πολύπλευρη προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων του:
- Το έργο ξεκινά με μια σε βάθος ανάλυση των συγκεκριμένων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένοι νέοι, επιτρέποντας την ανάπτυξη προσαρμοσμένων στρατηγικών για την ενεργό συμμετοχή τους.
- Μέσα από τις γνώσεις που αποκτώνται, δημιουργούνται ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη των εργαζομένων σε θέματα νεολαίας, των εκπαιδευτικών και των μελών του προσωπικού στη διευκόλυνση εικονικών ανταλλαγών που δίνουν προτεραιότητα στη συμμετοχικότητα και την ποικιλομορφία.
- Οι συμμετέχοντες ασχολούνται με ψηφιακά εργαλεία κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων και των εικονικών ανταλλαγών, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αξιολογούν κριτικά τις πληροφορίες και να αναπτύσσουν επιδραστικές διαδικτυακές εκστρατείες.
- Αναγνωρίζοντας τις μοναδικές ανάγκες κάθε εταίρου και ομάδας-στόχου, το έργο δίνει έμφαση στην εξεύρεση κοινού εδάφους, προωθώντας παράλληλα την ενότητα και την ανεκτικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων.
Αποτελέσματα
- Το έργο θα συγκεντρώσει την εμπειρία, τα ευρήματα και τις βέλτιστες πρακτικές σε ένα εγχειρίδιο προσιτό σε εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας, εκπαιδευτικούς και οργανισμούς.
- Αύξηση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της ανθεκτικότητας έναντι της παραπληροφόρησης μεταξύ των συμμετεχόντων.
- Ενισχυμένη διαπολιτισμική κατανόηση και εμπλοκή των πολιτών.
- Ενισχυμένες συνδέσεις μεταξύ των βαλκανικών κοινοτήτων νεολαίας και προώθηση των ευκαιριών της ΕΕ.
Συντονισμός: USB
Εταίροι: Youth Alliance – Krusevo (YAK), Udruzenje Agencija lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar), Together For Life - Albania (TFL)