Εμπειρίες από το σχέδιο κατάρτισης "Transfer of Tools between Non-Formal and Formal" στην Ιταλία

Εμπειρίες από το σχέδιο κατάρτισης "Transfer of Tools between Non-Formal and Formal" στην Ιταλία

Εμπειρίες από το σχέδιο κατάρτισης "Transfer of Tools between Non-Formal and Formal" στην Ιταλία

Τέσσερεις νέοι από την Ελλάδα ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για το Οριστάνο της Σαρδηνίας με σκοπό να εκπαιδευτούμε ως εκπαιδευτές πάνω στη μεταφορά εργαλείων από την τυπική στη μη τυπική μάθηση.  Με πολύ θετική ενέργεια προετοιμαζόμασταν για το ταξίδι μας και γεμίζαμε τις βαλίτσες μας ρούχα και ιδέες.

Η μοίρα όμως μας επιφύλασσε εκπλήξεις.

Δυο μέρες πριν το πολυαναμενόμενο ταξίδι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να απεργήσουν, χωρίς να ξέρουν ότι εμποδίζουν την Ελληνική ομαδάρα να συμμετάσχει στο T.O.T.…! Ύστερα από μεταμεσονύκτιες ελληνοϊταλικές συζητήσεις, μία νέα διαδρομή μέσω Βουλγαρίας, ένα μεθυσμένο οδηγό λεωφορείου και 72 ώρες χωρίς ύπνο, καταφέραμε να φτάσουμε στον προορισμό μας όπου επιτέλους κοιμηθήκαμε ελπίζοντας το ταξίδι του Γκιούλιβερ να άξιζε τον κόπο.

Μετά την περιπέτειά μας πήραμε μία ανάσα και συνειδητοποιήσαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα υπέροχο νησί με νέους και ενδιαφέροντες ανθρώπους με διαφορετικές εμπειρίες στο χώρο της εκπαίδευσης. Ανακαλύψαμε μέσα από το ταξίδι αυτό ότι οι Βαλκάνιοι έχουν μία κοινή κουλτούρα. Τρώνε τζατζίκι, χορεύουν τσιφτετέλι και λένε όπα. Στις ελεύθερες μέρες μας κολυμπήσαμε στα νερά της Su Pallosu και του San Giovanni κι ας έβρεχε στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Γίναμε γνήσιοι ιταλοί καθώς ζούσαμε με κρουασάν, πίτσα και pasta και πίναμε όλοι την μέρα nespresso (what else?). Στις 10 μέρες αυτές αγαπηθήκαμε με ανθρώπους που δε γνωρίζαμε καν και φύγαμε λέγοντας andiamo σαν παλιοί φίλοι.

Περνώντας στο σοβαρό κομμάτι του προγράμματος…

Το πρόγραμμα T.O.T. ήταν ένα εντατικό training course και είχε ως στόχο να διευρύνει τις ευκαιρίες πρόσληψης και τις προοπτικές 32 νέων από 7 χώρες της ΕΕ. Σκοπός του προγράμματος είναι να εργαστούν ως εκπαιδευτές νέων καταρτισμένοι σε ζητήματα γύρω από την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και την αγωγή του πολίτη και να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στη μεθοδολογία της μη- τυπικής μάθησης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δουλέψαμε με διάφορες μεθόδους όπως η ρητορική, το θέατρο, η  αξιολόγηση και η σύνθεση ιστοριών.  Επιστρέφοντας στις χώρες μας το project συνεχίζεται για άλλους 4 μήνες μέσα στους οποίους, η κάθε ομάδα καλείται να οργανώσει 14 διδασκαλίες σε σχολεία της τοπικής κοινότητας εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία πάνω στην οποία εκπαιδεύτηκε. Επίσης, καλούμαστε να κοινοποιήσουμε το υλικό και τις νέες γνώσεις μας σε επίσημους φορείς και σχολεία. Όλοι μαζί οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα συγκροτήσουμε ένα δίκτυο για την καλύτερη οργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων σε επίσημους οργανισμούς και φορείς και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων.  

Το πιο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν το γεγονός ότι και οι 32 συμμετέχοντες είχαν γνώσεις πάνω στα εκπαιδευτικά ζητήματα και πολύ διαφορετικές εμπειρίες. Μέσα από τις συνεργασίες και τις διδασκαλίες εκπαιδεύαμε ο ένας το άλλο και ουσιαστικά οι εκπαιδευόμενοι γινόταν εκπαιδευτές.

Αν ποτέ σας δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχετε σε αντίστοιχο training course, μην το σκεφτείτε 2η φορά, ετοιμάστε βαλίτσες και buon viaggio.

Το σχέδιο κατάρτισης χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr