Γιατί δεν θα χάσεις τίποτα αλλά θα κερδίσεις πολλά!

Γιατί δεν θα χάσεις τίποτα αλλά θα κερδίσεις πολλά!

Γιατί δεν θα χάσεις τίποτα αλλά θα κερδίσεις πολλά!

Κάθε τι που κάνεις στην ζωή μπορεί να σου προσφέρει πολλές εμπειρίες. Η συμμετοχή σου όμως σε μια ανταλλαγή νέων ακόμα περισσότερες!

Μετά από σχεδόν 10 ημέρες, γυρίζεις έχοντας κάνει καινούριους φίλους στην Ελλάδα και από πολλές χώρες της Ευρώπης, έχοντας γνωρίσει μια νέα χώρα και τον πολιτισμό της, έχοντας αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για το θέμα της ανταλλαγής νέων, έχοντας συνεργαστεί με παιδιά από άλλες χώρες, επικοινωνώντας στα αγγλικά, για ένα τελικό αποτέλεσμα. Έτσι συνέβη και στην δική μου περίπτωση, μετά από την συμμετοχή μου στην ανταλλαγή νέων με τίτλο “Against Youth Unemployment Through Social Entrepreneurship” στο Svishtov της Βουλγαρίας.

Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα πολλά για το θέμα της ανταλλαγής (κοινωνική επιχειρηματικότητα) όταν έκανα την αίτηση συμμετοχής, αλλά ήθελα να μάθω και να αποκτήσω καινούριες γνώσεις. Αφού έγινα δεκτή, ξεκίνησα να επικοινωνώ με τα υπόλοιπα παιδιά της ελληνικής ομάδας για να οργανωθούμε. Έτσι αποφασίσαμε πριν το youth exchange στο Svishtov να περάσουμε δύο ημέρες στην Σόφια…

Έφτασε η ημέρα για το ταξίδι και όλα ήταν έτοιμα. Τις πρώτες δύο ημέρες εξερευνήσαμε  την Σόφια, η οποία ήταν απροσδόκητα  παγωμένη μιας και ήταν Απρίλιος και χιόνιζε! Παρόλα αυτά, δεν επηρεαστήκαμε, πίναμε ζεστό καφέ συζητώντας και ανυπομονώντας για την ανταλλαγή στο Svishtov.

Όταν, μετά από 2 ημέρες, καταφθάσαμε στον σταθμό λεωφορείων του Svishtov μας περίμεναν οι εθελοντές του οργανισμού από την Βουλγαρία και μας οδήγησαν στο ξενοδοχείο, που ήταν και το μέρος που έγιναν οι δραστηριότητες του προγράμματος. ‘Ήταν πολύ φιλόξενοι και ήθελαν να μας διευκολύνουν με οποιοδήποτε πρόβλημα. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο γνωρίσαμε τα παιδιά από τις ομάδες της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας, ενώ περιμέναμε και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Μετά από λίγες ώρες ήρθαν και οι ομάδες της Ιταλίας, της Ρουμανίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, και το ίδιο βράδυ ξεκίνησε το πρόγραμμα με παιχνίδια για να γνωριστούμε καλύτερα και να σπάσει ο πάγος.

Από το επόμενο πρωί ξεκίνησαν κανονικά και οι δραστηριότητες του προγράμματος. Ξεκινήσαμε με μια δραστηριότητα για να διαπιστώσουμε την διαφορά μεταξύ της κανονικής μορφής εκπαίδευσης και της μη-τυπικής μάθησης (non formal education), ενώ αργότερα χωριστήκαμε σε ομάδες για να εργαστούμε πάνω σε παρουσιάσεις για θέματα όπως η κοινωνική επιχειρηματικότητα, το fair trade, κλπ.

Την επόμενη ημέρα χωριστήκαμε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα μας σε 6 ομάδες, ώστε να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Επίσης, το απόγευμα πήγαμε βόλτα στην πόλη, είδαμε την θέα από ένα ψηλό σημείο,  περάσαμε από τις φτωχές γειτονιές της, είδαμε τα πρώτα γραφεία του οργανισμού, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε περισσότερο μεταξύ μας, συζητώντας στους δρόμους του Svishtov. Όμως αυτή η ημέρα ήταν ιδιαίτερη για την ελληνική ομάδα μιας και είχαμε την παρουσίαση της χώρας μας στο intercultural night! Ετοιμάσαμε χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι, ντάκο, είχαμε φέρει από την Ελλάδα λουκούμια, σταφίδες, καλαμαράκια. Και φυσικά ούζο, τσίπουρο και μαστίχα τα οποία εκτίμησαν όλοι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο!!! Δείξαμε πως χορεύεται το συρτάκι και ο Ικαριώτικος και άλλοι ελληνικοί χοροί και χορέψαμε όλοι μαζί!!!

Τις επόμενες ημέρες συνεχίσαμε να εργαζόμαστε πάνω στα μοντέλα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να τα τελειοποιούμε, κάναμε διάφορες παρουσιάσεις μεταξύ μας, η μια ομάδα στην άλλη, αλλά και σε κάποια άτομα από την πόλη του Svishtov, επισκεφθήκαμε την πόλη ξανά, όπου τα παιδιά από την Βουλγαρία μας έκαναν μια ξενάγηση στα σημεία με ενδιαφέρον και μας εξηγούσαν την ιστορία τους, πήγαμε για καφέ, είδαμε τον Δούναβη και απέναντι την Ρουμανία, και κάθε βράδυ είχαμε τα intercultural nights. Δοκιμάζαμε φαγητά και τα ποτά από τις υπόλοιπες χώρες, ακούγαμε τα τραγούδια τους, χορεύαμε όλοι μαζί! Για μένα ήταν από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας, γιατί μέρα με την μέρα γνωριζόμασταν και δενόμασταν περισσότερο με τα παιδιά, και περιμέναμε κάθε βράδυ ώστε να διασκεδάσουμε και να χαλαρώσουμε!!

Όταν έφθασε η τελευταία ημέρα και η ώρα να αποχαιρετιστούμε ήταν δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς, να αποχαιρετήσουμε τους φίλους μας, τους συγκατοίκους μας, τα άτομα που μοιραστήκαμε αυτή την εμπειρία. Είναι απίστευτο πόσα κοινά μπορείς να βρεις με άτομα που αρχικά σου φαίνονται τόσο διαφορετικά από εσένα, και πόσο μπορείς να δεθείς μέσα σε 10 ημέρες!

Για εμένα μια από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσω είναι όταν βρισκόμασταν στο κέντρο της μικρής πόλης, σε ένα πάρκο. Έτσι όπως περπατούσαμε, κοίταξα προς τα πίσω και είδα τα παγκάκια και τριγύρω τα δέντρα του πάρκου. Και συνειδητοποίησα πως ακριβώς εκεί είχε τραβηχτεί η φωτογραφία που χρησιμοποίησε το United Societies of Balkans στην ανακοίνωση για το κάλεσμα των συμμετεχόντων, την οποία είχα δει και σκεφτόμουν να κάνω αίτηση. Και ενώ πριν από μήνες μου φαινόταν κάτι μακρινό ότι θα συμμετέχω στο πρόγραμμα και είχα τις αμφιβολίες μου, ξαφνικά ήμουν εκεί, στο μέρος της φωτογραφίας, είχα γύρω μου καινούριους φίλους από 8 διαφορετικές χώρες, μάθαινα καινούρια πράγματα και όλα πήγαιναν καλά!!!

Η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα ήταν μια απίστευτη εμπειρία, το διασκεδάσαμε όλοι πολύ, γνωρίσαμε μια πόλη που δεν φανταζόμασταν πως θα επισκεφθούμε, σχεδιάσαμε την δική μας κοινωνική επιχείρηση, αποκτήσαμε νέες γνώσεις και κυρίως νέους φίλους. Για αυτό θα ήθελα να προτείνω σε όλους να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, να μην φοβούνται και να ξεπερνούν τα εμπόδια και τους φόβους που έχουν. Γιατί δεν θα χάσεις τίποτα αλλά θα κερδίσεις πολλά!

 

Η Νικολίτσα Αγγελοπούλου συμμετείχε στην ανταλλαγή νέων  Against Youth Unemployment through Social Entrepreneurship, 22/4/2017-30/4/2017, στο Svishtov στην Βουλγαρία. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό Πρόγραμμα Erasmus+

Share: 

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος τα U.S.B νέα; Συμπλήρωσε το email σου και ακολούθησέ μας στα social media!

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  • +30 2310 215 629
  • info@usbngo.gr